Tribunalul Giurgiu despre afirmaţiile lui Dragnea după liberare: Nu prezintă relevanţă ieşirile publice, ci strict conduita procesuală din timpul executării pedepsei şi atitudinea în faţa instanţei / Pe durata detenţiei a avut un comportament exemplar
Tribunalul Giurgiu despre afirmaţiile lui Dragnea după liberare: Nu prezintă relevanţă ieşirile publice, ci strict conduita procesuală din timpul executării pedepsei şi atitudinea în faţa instanţei / Pe durata detenţiei a avut un comportament exemplar
Judecătorii Tribunalului Giurgiu care au decis liberarea condiţionată a lui Liviu Dragnea consideră că nu au relevanţă declaraţiile publice făcute de acesta după liberare, importantă fiind atitudinea sa din timpul detenţiei şi în faţa instanţei. În ceea ce priveşte faptul că Dragnea nu şi-a recunoscut niciodată faptele pentru care a fost condamnat, instanţa consideră că „acest aspect nu poate fi valorificat în defavoarea condamnatului”, magistraţii reţinând că acesta „a avut un comportament exemplar”.
„Cu privire la afirmaţiile făcute de petentul condamnat în spaţiul public, după liberarea condiţionată, Tribunalul reţine că nu prezintă relevanţă ieşirile publice ale acestuia ci are în vedere strict conduita procesuală din timpul executării pedepsei şi atitudinea manifestată în fata instanţei, cu ocazia ultimului cuvânt, când acesta a solicitat a se observa că «a dus pedeapsa cu decenţă şi demnitate, a ieşit la muncă când i s-a permis, a participat la cursuri, a primit recompense în fiecare lună, inclusiv în luna iulie»”, reţine completul de judecată de la Tribunalul Giurgiu în încheierea de şedinţă din dosarul liberării condiţionate a lui Liviu Dragnea.
Judecătorii consideră că are relevanţă comportamentul lui Dragnea din penitenciar, şi cel avut în relaţia cu instanţa de judecată, în faţa căreia a apărut, la termenul de la Tribunalul Giurgiu, prin sistem de videoconferinţă.
„Relevant trebuie să fie doar comportamentul persoanei pe durata executării pedepsei, care, în cazul petentului, acesta a fost exemplar, fiind îndeplinite condiţiile de a fi stăruitor în muncă, disciplinat (sancţiunea disciplinară fiind ridicată) şi să dea dovezi temeinice de îndreptare. Conduita procesuală a petentului condamnat a fost una corectă, acesta prezentându-se în fata instanţei prin intermediul sistemului de video conferinţă, apărările fiind tehnice, neducând la tergiversarea cauzei”; se mai arată în documentul citat.
Magistraţii fac referire şi a atitudinea lui Dragnea de a stărui în afirmaţiile conform cărora a a fost condamnat fără a fi comis faptele pentru care a fost găsit vinovat.
„Faptul ca petentul nu şi-a recunoscut infracţiunea pentru care a fost condamnat, nu poate fi reţinut ca un aspect negativ de natura a împiedica admiterea prezentei contestaţii, legea instituind alte condiţii care trebuie îndeplinite pentru acordarea acestui beneficiu, iar în lipsa oricăror antecedente penale este exclusă perseverenţa infracţională, cu atât mai mult cu cât petentul contestator urmează a beneficia pentru prima data de institutia liberarii condiţionate. (...) Este adevărat, petentul nu şi-a recunoscut faptele, dar acest aspect nu poate fi valorificat în defavoarea condamnatului, fiind propria apreciere a exercitării dreptului la apărare”, mai scrie în documentul citat.
Judecătorii reţin de asemenea că pe toată durata detenţiei fostul lider al PSD „a avut un comportament exemplar”.
„Tribunalul reţine contrar celor menţionate de prima instanţă faptul că pe durata detenţiei petentul-condamnat a avut un comportament exemplar. (...) Tribunalul arată că petentul a fost sancţionat disciplinar o singura dată pentru o abatere disciplinară săvârşită pe parcursul executării pedepsei, în urma comunicării acestuia cu mass media, fără solicitarea unui acord anterior administraţiei penitenciarului (în data de 15.09.2020 rămânând definitivă aceasta sancţiune), sancţiune pe care a reuşit să o ridice în 19.02.2021, sancţiune ce nu va fi avută în vedere ea fiind ridicată la momentul analizării cererii de liberare condiţionată. Totodată, Tribunalul reţine ca, pe durata detentiei petentul a participat constant la activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială desfăşurate la nivelul secţiei de deţinere. Contrar celor susţinute de către reprezentantul Ministerului Public şi retinute în parte de instanţa fondului, Tribunalul constată că petentul a participat la activităţi educative şi sociale diversificate şi adecvate naturii infractiunilor pentru care a fost condamnat”, mai notează judecătorii de la Tribunalul Giurgiu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.