Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că preşedintele SUA, Joe Biden, i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că nu poate să îl facă secretar general NATO, dar „ia dă tu un sistem Patriot la ucraineni”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Băsescu a declarat, duminică, la Digi 24, după ce preşedintele Klaus Iohannis a vrut neapărat să facă o vizită în SUA după ce premierul Marcel Ciolacu nu a fost primit nici de preşedintele, nici de vicepreşedinte. 
„Nu are nicio legătură una cu alta. Iohannis a ţinut neapărat să facă o vizită în Statele Unite după ce a fost Ciolacu şi nu l-a primit nimeni pe acolo, nici preşedintele, nici vicepreşedintele. Abia s-a putut vedea cu Blinken. Şi în ambiţiile lui a zis mă duc eu să mă primească preşedintele. Până la urmă diplomaţia românească a reuşit să aranjeze această vizită nedorită de americani, dar până la urmă datorită insistenţelor acceptată, ocazie cu care Iohannis şi-a spus ce ar fi să întreb eu de funcţia de secretar general NATO şi nu a primit niciun răspuns la întrebare.  A ridicat problema în discuţia cu Biden şi Biden a tăcut. De altfel, pe urmă au venit discuţiile despre flancul estic şi atunci Biden i-a spus, ok, nu pot să te fac secretar general NATO,  măi Iohannis, da, ia dă tu un sistem Patriot la ucraineni. Deci nu-i vorba de niciun schimb secretar general NATO şi sistem Patriot la schimb. Pur şi simplu există o nevoie şi dacă Iohannis tot s-a dus neîntrebat drept în gura lupului, lupul i-a spus ia scoate tu un sistem Patriot şi trimite-l în Ucraina”, a afirmat Traian Băsescu. 
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
El a fost întrebat dacă România va da curs acestei solicitări. 
„Ar fi o greşeală să nu dea curs acestei solicitări, pentru că în Ucraina mor oameni, mor copii, mor bătrâni. Iar România să stea cu ele neutilizate,  ar fi o eroare, după părerea mea, şi politică, şi militară. Pentru că nu spune nimeni că dăm gratuit acest sistem Patriot. Îl dăm pe bani, adică din ajutorul, din suma cu care Statele Unite ajută Ucraina, din acea sumă se vor extrage banii pentru o nouă comandă pentru România, pentru un sistem Patriot”, a mai declarat fostul preşedinte.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.