Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat joi, la Parlament, că punctul de vedere asumat de Guvern privind excepţia de neconstituţionalitate invocată de fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la pragul abuzului în serviciu, a fost întocmit de către Ministerul Justiţiei şi nu crede că l-a supărat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, cu această poziţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Întrebat dacă punctul de vedere asumat de Guvern privind excepţia de neconstituţionalitate invocată de Bombonica Prodana la pragul abuzului în serviciu a fost întocmit la Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader a răspuns afirmativ.

”De către colegii noştri, nu le fac eu punctele de vedere. Avem o direcţie care se ocupă cu aşa ceva, dar cred că în subsidiar vă interesează altceva. Vă răspund la întrebarea pe care nu aţi pus-o: sunt două ipoteze total diferite. O ipoteză care a fost rezolvată de Curtea Constituţională prin decizia 405. Există o jurisprudenţă şi după lege, după articolul 29 din Legea 47, că atunci când o problemă de Drept e rezolvată de CCR prin admiterea excepţiei, ori de câte ori vine altcineva şi critică acelaşi text de lege din aceeaşi perspectivă, excepţia devine inadmisibilă”, a explicat ministrul Justiţiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a mai spus că, ”prin decizia 405, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate cu privire la sintagma «îndeplineşte în mod defectuos»”.

”Ori de câte ori cineva se raportează la 405, critica este inadmisibilă. Dacă un autor de excepţie critică aceeaşi lege, acelaşi articol din altă perspectivă, cum este de exemplu în cazul la care faceţi referire, atunci nu mai este competenţa nici a Ministerului Justiţiei, nici a Guvernului, este competenţa exclusivă a CCR”, a completat Tudorel Toader.

Ministrul a susţinut că „dacă ne raportăm la 405, este inadmisibilă, dacă ne raportăm la lipsa pragului, nu este problema Guvernului, a ministerului, e problema exlcusivă a CCR care va stabili că trebuie sau că nu trebuie”.

Întrebat dacă l-a supărat pe Liviu Dragnea punctul său de vedere, Tudorel Toader a răspuns negativ.

Guvernul cere Curţii Constituţionale, în conformitate cu punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, să respingă ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Bombonica Prodana, fosta soţie a liderului PSD, Liviu Dragnea, în dosarul în care cei doi sunt judecaţi pentru abuz în serviciu, respectiv instigare la abuz în serviciu, au declarat miercuri pentru News.ro surse din Executiv.

Conform procedurii, Ministerul Justiţiei trimite un punct de vedere, pe care ulterior îl preia Guvernul, astfel că potrivit acestuia la excepţia de neconstituţionalitate ridicată la Curtea Constituţională de Bombonica Prodana în dosarul în care este judecată alături de Liviu Dragnea, Executivul susţine că se impune respingerea excepţiei, ca inadmisibilă, au afirmat pentru News.ro surse din Guvern.

Sursele citate au precizat că Executivul a invocat în punctul său de vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

Instanţa supremă a decis, pe 28 martie, să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa definiţiei abuzului în serviciu, la cererea fostei soţii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana. 

Bombonica Prodana a depus, în 2 martie, o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale privind definiţia abuzului în serviciu pe două aspecte. Unul dintre aspecte a vizat neclaritatea sintagmei “îndeplineşte în mod defectuos" dacă nu există stabilit un prag minim valoric pentru ca o infracţiune să fie definită ca abuz în serviciu.

Avocaţii Bombonicăi Prodana au arătat, în cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, că pentru a pune sub acuzare o persoană pentru abuz în serviciu, trebuie să existe un prag minim al pagubei, apreciind că incriminarea faptei fără raportare la un prejudiciu, cum este este prevăzut în prezent în lege, ar fi neconstituţională. Prejudiciul în acest dosar a fost estimat de procurori la 108.000 de lei.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii.

"În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă", susţine DNA.

Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefi din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.