Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, în cadrul dezbaterii „Cine face politică penală în România”, că o astfel de politică trebuie promovată şi aplicată în acord cu standardele constituţionale”, el având „ferma convingere” că, după multe decizii de neconstituţionalitate, Codurile penale nu sunt încă în parametrii constituţionali.
„Pornind de la tema dezbaterii «Cine face politica penală în România», dăm implicit răspuns la cea de-a doua întrebare: există în România cu adevărat o politică penală coerentă, structurată, o politică penală în raport cu realităţile socio-economice din România, în acord cu acel comportament antisocial care determină represiunea penală? Avem cu adevărat o politică penală care să fie coerentă şi care să respecte standardele constituţionale, avem cu adevărat o politică penală în acord cu standardele europene? Acestea cred că sunt întrebările la care trebuie să răspundem”, şi-a început discursul ministrul Justiţiei.
El a ţinut să precizeze că politica penală trebuie să aibă coerenţă, stabilitate şi să fie aplicată în parametrii constituţionali.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”O primă subliniere pe care aş putea să o fac e aceea că politica penală trebuie să fie structurată, fundamentată, să aibă coerenţă, stabilitate şi să fie aplicabilă în parametrii constituţională nu numai celor de azi şi celor de mâine, de răspoimâine pentru că, până la urmă, comportamentul cetăţeanului în respect faţă de legea penală se formează greu şi pe temren lung, fără schimbări luate în condiţiile lipsei de dezbatere parlamentară”, a completat ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader a mai spus că „avem prea multe incriminări în legile speciale care, până la urmă, sunt de natură să afecteze ceea ce se numeşte calitatea legii, calitatea legii care e definită în jurisprudenţa Curţii Europene”.
”Calitatea legii care este definită în convenţia europeană se deduce din exigenţele Constituţiei, o lege în general, cu atât mai mult o lege penală care trebuie să fie previzibilă, predictibilă, să aibă claritate, astfel încât cetăţeanul să o înţeleagă”, a adăugat el.
Ministrul a susţinut că „politica penală trebuie adoptată, promovată şi aplicată în acord cu standardele constituţionale”.
„Putem spune că ea este adoptată? Teoretic, da. Practic, numeroasele deciziile de neconstituţionalitate ne contrazic şi am ferma convingere că, după aceste multe decizii de neconstituţionalitate, Codul penal, Codul de procedură penală nu este încă în parametrii constituţionali, pentru că sunt multe alte norme care nu au fost supuse controlului de constituţionalitate şi de aici nu prezumăm că ele sunt constituţionali, ci doar relativ prezumăm această stare de constituţionalitate a lor”, a subliniat ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader a mai spus că „Parlamentul face politică penală, iar Guvernul trebuie să-şi îndeplinească competenţele complementare pe care le are în elaborarea politicii penale”.
”Un rol decisiv îl are şi CCR. Nu face politică penală, CCR este definită ca fiind un legiuitor negativ, care nu adoptă norme şi statuează care dintre normele adoptate de către Parlamennt sunt în contradicţie cu legea fundamentală. CCR nu face politică penală, CCR asigură aplicarea, intrarea în vigoare normelor penale”, a completat el.
În încheiere, Tudorel Toader a spus că România are o politică penală ce are nevoie în continuare de reconsiderări şi stabilitate.
”Eu cred că avem o politică penală care se structurează, care s-a structurat destul de bine prin racordare la standardele europene şi constituţionale, o politică penală ce are nevoie în continuare de reconsiderări, de stabilitate pentru că comportamentul de respect faţă de norma penală, comportamentul loial faţă de valorile constituţionale se forrmează în timp şi nu se impune prin aplicarea pedepsei”, a conchis Tudorel Toader.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.