Fostul ministru de Externe, senatorul PSD Titus Corlăţean, a afirmat luni, la finalul primei părţi a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române de la Bucureşti, că scrisoare trimisă de avocatul preşedintelui american Donald Trump către oficialii români, în care vorbeşte despre protocoalele secrete şi despre justiţie, reprezintă "un semnal extrem de important care trebuie tratat foarte serios". Acesta a spus că lipsa de reacţie a instituţiilor judiciare din România cu privire la protocoalele secrete încheiate între SRI şi alte instituţii din justiţie nu poate exista într-o democraţie veritabilă, iar cei care au comis abuzuri trebuie să răspundă în faţa legii.
“E un semnal extrem de important care trebuie tratat foarte serios, pentru că vine din partea cuiva care ştie că a fost procurorul general al SUA, ce înseamnă un sistem judiciar democratic pe deplin şi un om cu foarte mare experinţă în administraţie. Radiografia este impecabilă şi acum foarte corecţi să fim, eu am spus faptul că existenţa acestor protocoale înseamnă un Cod penal şi un Cod de procedură penală paralele cu Codurile adoptate de Parlament, deci justiţia care este injustiţie”, a declarat Titus Corlăţean.
Corlăţean spune că lipsa de reacţie a instituţiilor judiciare din România cu privire la aceste protocoale nu poate exista într-o democraţie veritabilă, iar cei care au comis abuzuri trebuie să răspundă în faţa legii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Lucrurile astea nu funcţionezaă aşa într-o democraţie veritabilă şi cred că dincolo de absenţa oricărei reacţii din partea judiciarului românesc cu privire la calificarea acestor protocoale din punct de vedere juridic, care sunt consecinţele abuzurilor care au fost săvârşite într-o formulă de non-justiţie, de mixtură între oameni din SRI şi cei care fac anchete penale – procurorii –, transferând competenţele către oamenii din Servicii în materie de anchete penale şi subordonând de fapt Parchetele, DNA unor comandamente legate de forţe de putere şi de informaţii nu există într-o democraţie veritabilă. Tema devine de interes mult mai larg şi pe plan internaţional. Cei care au abuzat trebuie să ştie cum trebuie stopat şi să răspundă în faţa legii pentru abuzurile comise”, a mai explicat acesta.
Întrebat dacă scrisoarea lui Giuliani trebuie privită ca poziţie oficială a Statelor Unite sau ca o acţiune de lobby, Titus Corlăţean a replicat:„Având în vedere că domnul Giuliani este şi avocat, şi consilier al preşedintelui Trump, cine ştie să citească, citeşte până la capăt. Este şi un semnal de avertizare foarte serios. Mediul de afaceri american, care ne-a fost prezentat în diferite feluri, de ce e îngrijorat, stabilitate legislativă, da este vorba şi despre acest lucru, dar într-un sistem în care justiţia funcţionează aşa cum funcţionează, mână-n mânp cu serviciile de informaţii, asta nu este o justiţie”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.