Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, în timpul unei vizite în Turcia, că activarea Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră - MCM Black Sea, chiar înainte de desfăşurarea lucrărilor Summitului NATO de la Washington, ”va transmite un semnal puternic cu privire la coeziunea Alianţei şi determinarea ţărilor NATO riverane la Marea Neagră de a asigura libertatea de navigaţie în zonă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a făcut, marţi şi miercuri, o vizită de lucru la Istanbul, în Turcia, la invitaţia omologului său, Yaşar Güler. 

Potrivit MApN, cei doi înalţi oficiali au vizitat împreună mai multe obiective militare care vor găzdui capabilităţile angajate de Turcia în cadrul misiunilor Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea), iniţiativă dezvoltată de aliaţii riverani la Marea Neagră – Bulgaria, România şi Turcia.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Miniştrii Apărării din România şi Turcia au vizitat nave militare care sunt pregătite să desfăşoare misiuni în cadrul primelor acţiuni comune ale MCM Black Sea, planificate pentru începutul lunii iulie.

Astfel, partea română a informat despre faptul că Dragorul maritim 30 ”Sublocotenent Alexandru Axente”, din compunerea Divizionului 146 Nave Minare-Deminare al Forţelor Navale Române, a ridicat deja ancora în cursul zilei de miercuri, din Portul militar Constanţa, cu destinaţia Istanbul, Turcia, pentru a se integra în MCM Black Sea. În acelaşi timp, doi ofiţeri din Forţele Navale Române vor îndeplini funcţii în cadrul statului major al grupării.

”Sunt convins că activarea MCM Black Sea, chiar înainte de desfăşurarea lucrărilor Summitului NATO de la Washington, va transmite un semnal puternic cu privire la coeziunea Alianţei şi determinarea ţărilor NATO riverane la Marea Neagră de a asigura libertatea de navigaţie în zonă, esenţială pentru securitatea întregii regiuni”, a declarat Angel Tîlvăr.

În cadrul discuţiilor oficiale purtate între delegaţiile conduse de cei doi miniştri au fost evidenţiate, de asemenea, relaţiile foarte bune dintre România şi Turcia în domeniul apărării atât în plan bilateral, cât şi regional şi multilateral.

”Semnarea Acordului-cadru între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia în domeniul militar, la 24 octombrie 2023, a reprezentat un pas important în consolidarea relaţiilor noastre politico-militare şi a reflectat angajamentul de a extinde şi întări această cooperare. Omologul din Republica Turcia şi cu mine suntem hotărâţi să continuăm să lucrăm pentru a asigura pacea şi stabilitatea în regiune, într-un cadru propice de cooperare. Apropiata activare a MCM Black Sea reprezintă un rezultat concret al colaborării noastre strânse, care va contribui la întărirea climatului de securitate în Marea Neagră, puternic perturbat de acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse”, a subliniat Tîlvăr.

El a arătat că, prin operaţionalizarea MCM Black Sea, statele contributoare la iniţiativă vor asigura o capabilitate esenţială pentru consolidarea libertăţii de navigare, precum şi pentru creşterea încrederii şi cooperării între statele aliate în domeniul combaterii minelor marine aflate în derivă în Marea Neagră, obiective-cheie pentru Alianţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.