Ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, a discutat, miercuri, cu omologul portughez, Nuno Melo, despre cooperarea între cele două ţări în planul securităţii şi apărării din perspectivă bilaterală şi din cea a apartenenţei la NATO şi UE, precum şi despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre. ”Înţelegem problemele specifice sudului, iar Portugalia înţelege că ceea ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne doar în Marea Neagră. Acesta este spiritul NATO, iar România şi Portugalia se sprijină reciproc în gestionarea provocărilor de securitate cu care se confruntă în regiunile în care sunt poziţionate”, a declarat Tîlvăr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Angel Tîlvăr a avut, miercuri, la sediul MApN, o întrevedere oficială cu omologul portughez, Nuno Melo, în cadrul căreia cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul cooperării româno-portugheze în planul securităţii şi apărării din perspectivă bilaterală şi din cea a apartenenţei la NATO şi UE. Au fost abordate, de asemenea, subiecte referitoare la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi măsurile de consolidare a posturii aliate de apărare şi descurajare a agresiunilor pe flancul estic, arată MApN, într-un comunicat de presă.

În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale în domeniul apărării, cei doi miniştri au subliniat că nivelul cooperării a fost intensificat în ultima perioadă, aspect reflectat nu doar la nivel strategic politico-militar, ci şi în cadrul activităţilor organizate în comun ca parte a cooperării practice.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Angel Tîlvăr a apreciat contribuţia Portugaliei la exerciţiile şi activităţile comune, angajamentul acestei ţări în cadrul iniţiativei NATO enhanced Vigilance Activities (eVA), prin dislocarea unui detaşament de nivel companie în cadrul structurilor Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, cu sediul la Craiova, precum şi prezenţa în alte structuri aliate de pe teritoriul României.

”Cooperarea dintre România şi Portugalia este o dovada clară a solidarităţii aliate. Deşi poziţionate geografic în regiuni diferite ale continentului european, trebuie să răspundem în comun la provocările şi ameninţările care afectează profund lumea de astăzi. Înţelegem problemele specifice sudului, iar Portugalia înţelege că ceea ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne doar în Marea Neagră. Acesta este spiritul NATO, iar România şi Portugalia se sprijină reciproc în gestionarea provocărilor de securitate cu care se confruntă în regiunile în care sunt poziţionate”, a spus Tîlvăr. 

În ceea ce priveşte situaţia geopolitică şi de securitate globală, a fost pus un accent deosebit pe implicaţiile războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi necesitatea continuării sprijinirii statului ucrainean, precum şi a Republicii Moldova.

La finalul întâlnirii, ambele părţi au convenit asupra menţinerii unui dialog deschis pentru dezvoltarea proiectelor bilaterale de cooperare în domeniul apărării şi consolidării securităţii regionale şi internaţionale.

În marja dialogului politico-militar româno-portughez, Tîlvăr a avut, marţi, o întrevedere şi cu şeful Forţelor Navale portugheze, amiralul Henrique Eduardo Passaláqua de Gouveia e Melo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.