Termenul de depunere a candidaturilor pentru Congresul PSD expiră joi, la ora 16:00. Majoritatea organizaţiilor judeţene ale PSD şi-au desemnat candidaţii pentru funcţiile de conducere din partid, care vor fi votaţi la Congresul Extraordinar din 10 martie. Lista celor care şi-au depus candidatura va fi validată vineri, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Executiv Naţional (CEx).
La Congresul Extraordinar al PSD vor avea loc alegeri pentru 16 posturi de vicepreşedinţi – opt pentru femei, opt pentru bărbaţi – pentru funcţia de secretar general al partidului, deţinută în prezent de Marian Neacşu, şi funcţia de preşedinte executiv, deţinută acum de Niculae Bădălău.
Pentru funcţia de preşedinte executiv, un anunţ ferm este cel al organizaţiei regionale Bucureşti - Ilfov, referitor la susţinerea Vioricăi Dăncilă, în pofida faptului că aceasta declara în urmă cu aproximativ două săptămâni că nu va candida la o funcţie la Congres, argumentul său fiind acela că funcţia de prim-ministru îi ocupă foarte mult timp şi trebuie să se implice foarte mult, iar o funcţie în partid ar presupune să facă şi acolo muncă în plus. Cu toate acestea, sprijinul exprimat de către Gabriela Firea, care a descris-o drept o persoană cu reale calităţi de lider, diplomată şi empatică, s-ar putea să o determine să îşi asume o candidatură.
Pentru postul de preşedinte executiv şi-a înregistrat candidatura şi Nicolae Bănicioiu, deşi acesta nu a respectat condiţia impusă de partid, de a avea semnătura organizaţiei din care face parte pentru a putea candida, însă el a declarat că îşi va completa dosarul joi.
Şi Ecaterina Andronescu ar putea candida pentru o funcţie de preşedinte executiv, o decizia fiind aşteptată tot joi.
Nici în cazul actualului deţinător al postului, Nicolae Bădălău, nu este sigur ce se va întâmpla, deşi acesta a spus că cea mai importantă funcţie în PSD este aceea de membru, iar faptul că judeţul său a obţinut cele mai bune rezultate la alegeri pe ţară îl face să se gândească dacă mai vrea o funcţie de conducere în PSD.
Pentru aceeaşi funcţie a fost vehciulat şi numele actualului secretar general al partidului Marian Neacşu, însă acesta nu s-a arătat interesat de post, iar miercuri seară PSD Bucureşti - Ilfov a anunţat că îl susţine pentru a-şi păstra funcţia deţinută în prezent.
Un caz special este cel al deputatului PSD Cătălin Rădulescu, care a anunţat miercuri că a depus o contestaţie privind hotărârea Comitetului Executiv Naţional (CExN) prin care s-a hotărât ca din fiecare judeţ să candideze doar o persoană pentru funcţii de conducere, anunţând că, dacă în cadrul Congresului nu se va discuta contestaţia lui, va merge mai departe în instanţă. El a susţinut că 99% dintre membri nu ştiu de ce se organizează Congresul Extraordinar.
Nemulţumit este şi secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu, care a reclamat că are senzaţia că lui, Ecaterinei Andronescu si lui Nicolae Banicioiu li se pun beţe în roate în ceea ce priveşte candidaturile la Congres. Ştefănescu a susţinut că organizaţia din care face parte nu l-a pus nici pe lista delegaţilor.
PSD Argeş îl susţine pentru postul de vicepreşedinte pentru regiunea Sud - Muntenia pe Şerban Valeca. Un alt nume vehiculat a fost cel al Rovanei Plumb, însă aceasta a declarat că nu va candida, dar dacă ministrul de Interne Carmen Dan doreşte să candideze, o va susţine. O altă candidatură este cea a lui Adrian Ţuţuianu, susţinut de PSD Dâmboviţa.
Pentru regiunea Centru, favorită ar fi deputata Roxana Mânzat din Braşov, în timp ce PSD Bisitriţa o susţine pe Doina Pană, fost ministrul al Apelor şi Pădurilor.
Şi ministrul Turismului, Bogdan Trif, care este şi preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Sibiu, a anunţat marţi că va candida pentru una dintre funcţiile de vicepreşedinte, declarându-se convins că va avea susţinerea colegilor din judeţele Regiunii 7 Centru.
Ca reprezentant al regiunii de Vest, organizaţia PSD Arad a anunţat că îi susţine pe ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi pe ministrul pentru Românii de pretutindeni, Natalia Intotero.
Organizaţia regională PSD Bucureşti - Ilfov îi susţine pe primarul general, Gabriela Firea, şi pe primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.
Pentru regiunea Sud - Est, candidaţii sunt preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan şi Mirela Furtună, susţinuţi şi de PSD Buzău.
Candidaţii regiunii sud-vest la funcţia de vicepreşedinte sunt Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu, susţinuţi de organizaţiile Dolj, Olt, Mehedinţi. Aceeaşi regiune şi-a exprimat susţinerea pentre secretarul general Marian Neacşu, pentru funcţia de preşedinte executiv, însă acesta este interesat de funcţia de secretar general, pentru care este susţinut de Organizaţia regională Bucureşti - Ilfov.
Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a anunţat că va candida şi pentru un post de vicepreşedinte din partea regiunii Nord-Vest.
Şi preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu este interesat de o funcţie de vicepreşedinte, alături de senatorul Doina Elena Federovici, ca reprezentanţi ai regiunii Nord - Est.
Conform Statutului PSD, Congresul extraordinar se convoacă la solicitarea Comitetului Executiv Naţional, a Grupurilor Parlamentare ale PSD din cele două Camere sau a cel puţin 16 organizaţii judeţene / de sector ale PSD.
Congresul Extraordinar al PSD este alcătuit din delegaţi aleşi de către Conferinţele extraordinare ale organizaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform Normei de reprezentare prevăzută în statut.
Congresul Extraordinar se convoacă pentru exercitarea atribuţiilor statutare, precum şi pentru următoarele situaţii: în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea rezultatelor; pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului, în situaţii deosebite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.