Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că este de acord cu forma în care a fost adoptat astăzi proiectul de lege privind Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) şi susţine că există interes cu privire la proiect, deoarece a fost întrebat de mai multe ori când va deveni operaţional. Ministrul a explicat că Fondul nu a fost creat pentru a fura banii, aşa cum a acuzat opoziţia, şi susţine că vor participa doar companiile profitabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Aşa cum astăzi a fost votat Fondul Suveran, eu sunt de acord cu el. (...) Am fost de foarte multe ori întrebaţi vizavi de acest instrument, de momentul la care va putea deveni operaţional, deci interes există. Am auzit şi azi în Parlament fel de fel de acuze nefondate – că cineva fură banii. Nu! Sunt companii profitabile, asta a fost o condiţie, chiar ieri am avut un amendament pentru a ne asigura în plus că ceea ce va intra în Fond să ve face pe baza unei analize foarte clare, pentru ca Fondul să nu fie clasificat în buget ca instrument financiar. S-a aprobat un capital de lucru de două miliarde de lei şi produsul social de nouă miliarde. Se fac plăţile în tranşe, prima tranţă este de 200 de milioane (de lei – n.r.), iar restul de tranşe se fac atunci când există şi investiţii”, a declarat Teodorovici.

Întrebat care este avantajul unei companii aflate acolo faţă de situaţia de astăzi, ministrul Finanţelor a răspuns: ”Fiind în zona aceasta, acest Fond putând să se împrumute la un cost mult mai scăzut, acele investiţii pentru acea companie se fac la un alt cost. Sunt avantaje că aceste companii să fie împreună. Partea imporantă care urmează după ce această lege este publicată în Monitorul Oficial este modul în care se face acel Consiliu de Supraveghere, care se vor numi pe acelaşi criterii ca în ordonanţa corporativă”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Parlamentul a adoptat miercuri, cu 174 de voturi "pentru", 98 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri, proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) care se va ocupa atât de dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, cât şi de administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit. Potrivit proiectului, din FSDI vor face parte mai multe companii, iar capitalul social va fi de 9 miliarde de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.