Preşedinte Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, referitor la scrisoarea trimisă de PNL conducerii Camerei Deputaţilor pentru a fi sesizată Comisia de la Veneţia cu privire la modificările legilor Justiţiei, că în cadrul şedinţei Birourilor permanente reunite au fost discuţii contradictorii, iar solicitarea va fi transmisă comisiilor Juridice ale celor două Camere pentru un punct de vedere.
Întrebat dacă în cadrul şedinţei birourilor permanente reunite au existat discuţii în contradictoriu cu reprezentanţii PNL pe tema scrisorii trimise de aceştia conducerii Camerei Deputaţilor pentru a fi sesizată Comisia de la Veneţia cu privire la modificările legilor Justiţiei, Tăriceanu a spus că da.
"Da, au existat, sigur. Tot timpul avem discuţii în contradictoriu şi acesta e un lucru foarte bun. Reprezentanţii grupurilor PNL au solicitat un aviz din partea Comisiei de la Veneţia, motivând că, în fine, practic asta s-a înţeles, că există o lipsă de competenţă în România, şi la nivelul Parlamentului, şi la nivelul CCR şi din acest motiv ar fi nevoie şi de un aviz din partea Comisiei de la Veneţia şi au dat încă o explicaţie, care pe mine m-a surprins foarte mult, că trebuie să avem acordul partenerilor noştri externi. Eu am spus foarte clar, i-am adus aminte doamnei reprezentante a PNL-ului că, din câte ştiu eu, şi ştiu bine şi citesc Constituţia, că e foarte clară în această privinţă - Parlamentul României este suveran. Deci, în privinţa legislativă, este suveran. Punctul al doilea, CCR a subliniat, în repetate rânduri, că ea integrează în avizele pe care le dă recomandările Comisiei de la Veneţia. Dar, sigur, noi am hotărât ca această solicitare să fie transmisă comisiilor juridice ale celor două Camere pentru un punct de vedere şi vom aştepta punctul de vedere, dar ăsta a fost conţinutul discuţiei în contradictoriu. Nu e prima dată că avem astfel de discuţii şi e foarte bine”, a declarat şeful Senatului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a susţinut că, în pofida "vâlvei” provocate de modificarea legilor Justiţiei şi de articolele declarate neconstituţionale de către CCR, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, nu a făcut nicio „observaţie punctuală care să se refere la o posibilă afectare a independenţei Justiţiei”.
“Vreau să subliniez încă ceva important: pe legile justiţiei pe care s-a făcut enorm de multă vâlvă şi unde au existat critici şi, evident, acuzaţii foarte grave referitoare la afectarea independenţei justiţiei şi la slăbirea luptei împotriva corupţiei, ce am constatat: în primul rând, după solicitarea făcută, cum e şi normal, de verificare de constituţionalitate către CCR, câteva articole şi neesenţiale din fiecare lege au fost declarate neconstituţionale, dar şi în discuţiile pe care le-am avut cu partenerii noştri, şi recent, cu prim-vicepreşedintele Comisiei (Europene, Frans Timmeramns – n.r), nu am auzit niciun fel de observaţie punctuală care să se refere la o posibilă afectare a independenţei justiţiei sau a slăbirii luptei împotriva corupţiei. Deci, s-a făcut foarte multă vâlvă, s-au făcut declaraţii care, după părerea mea, au îngrijorat şi opinia publică din România şi pe cei din străinătate, pentru ce? Pentru nimic, şi acesta e un lucru grav, pentru că proiectăm o imagine defavorabilă în mod deliberat şi sigur, care se răsfrânge, până la urmă, asupra tuturor şi nu ştiu dacă acesta este interesul nostru, dar în fine, fiecare înţelege să facă politică aşa cum îl duce capul”, a continuat acesta.
De asemenea, întrebat de ce nu se vrea acel punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, Tăriceanu a replicat: "Eu nu am spus că nu se doreşte, eu am spus că am solicitat Comisiilor juridice un punct de vedere care, în momentul în care îl vor produce, atunci vom putea să discutăm ce avem de făcut mai departe”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.