Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră scrisoarea despre justiţia din România, trimisă oficialilor români de către Rudolph Giuliani, ca fiind “foarte utilă”, iar recomandările făcute de avocatul preşedintelui SUA sunt din “perspectiva unui om care are cunoştinţe juridice solide şi îşi dă seama de climatul de care a auzit că domneşte în România”. Referitor la propunerea lui Giuliani privind o amnistie a faptelor penale, liderul Senatului a reamintit de propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, prin care, în baza unei Ordonanţe de urgenţă, va cere revizuirea tuturor hotărârilor judecătoreşti care s-au dat în baza ascultării ilegale a telefoanelor

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Scrisoarea lui Giuliani mi se pare foarte, foarte utilă. Face recomandări din perspectiva unui om care are cunoştinţe juridice solide şi îşi dă seama de climatul de care a auzit că domneşte în România şi care face astăzi cu greu acceptabilă o discuţie raţională pe chestiunile juridice, adică care sunt soluţiile pentru îndreptarea deficienţelor pe care le constatăm? El propune o soluţie care mi se parte foarte normală, firească, o Comisie care să analizeze legislaţia, în care să fie incluşi şi experţi internaţionali care se presupune că ar putea să aibă acest atribut al neutralităţii", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Cu privire la pasajul din scrisoare care avocatul face referire la o amnistiere, Tăriceanu a reamintit de propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, prin care, în baza unei Ordonanţe de urgenţă, va cere revizuirea tuturor hotărârilor judecătoreşti care s-au dat în baza ascultării ilegale a telefoanelor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“De asemenea, am văzut că propune şi o amnistie. Sigur că problema amnistiei nu este o problemă nouă, este un instrument juridic care se utilizează în mod frecvent, s-a utilizat şi în România, şi în străinătate. În momentul în care constaţi că, datorită unor deficienţe legislative, deficienţe de aplicare a legii, a unor încălcări grave se petrec abuzuri în baza cărora, probabil, oameni nevinovaţi au ajuns să fie condamnaţi, îţi pui problema cum remediezi aceste lucruri”, a continuat acesta.

Tăriceanu a reamintit de propunerea ministrului Justiţiei de a emite o OUG în baza căreia să fie rejudecate toate sentinţele judecătoreşti date pe baza interceptărilor ilegale, lăudând încă o dată măsura propusă de Tudorel Toder.

"Am văzut din partea ministrului Justiţiei o iniţiativă pe care am salutat-o, şi anume un proiect de OUG care să permită revizuirea tuturor hotărârilor judecătoreşti care s-au bazat pe ascultarea ilegală de telefoane şi a utilizării protocoalelor în faza de urmărire penală şi, probabil, de judecată. (…) Nu vedeţi că nu trece luna sau săptămâna şi nu mai apare la iveală încă un protocol care ne îngrozeşte prin conţinutul lui şi care ne dă dimensiunea gravelor abuzuri care s-au petrecut în justiţie. Cum se pot rezolva aceste probleme? Ideal ar fi să luăm cu penseta cazurile în care avem suspiciuni. Dar cine ştie dacă suspiciunile noastre sunt îndreptăţite sau nu? De unde putem noi şti apriori că persoana X este vinovată sau persoana Y e nevinovată? Aici este o mare problemă pe care ministrul Toader încearcă să o rezolve, dând posibilitatea tuturor celor care se consideră nedreptăţiţi, afectaţi de existenaţa acestui sistem de ascultare a telefoanelor, de protocoalele ilegale, cred că aceasta este o măsură prin care sper să putem rezolva o bună parte din aceste cazuri şi să dăm poosibitatea tuturor să aibă un proces corect. Chiar şi o persoană care este vinovată are dreptul la un proces corect. Cred că măsura propusă de minsitru este extrem de necesară”, a conchis el.

Acesta a afirmat că cei “răuvoitori” spun că scrisoarea lui Giuliani este un lobby, dar el n-a auzit să fi fost angajat de cineva din România pentru a face lobby.

“Cei răuvoitori încearcă să pună scrisoarea lui Rudolph Giuliani în cheia unui lobby. Nu ştiu pentru cine face lobby, n-am auzit să fie lobbyst angajat pentru cineva din România, în aşa fel încât să se justifice în cel mai mic fel această afirmaţie. Ceea ce ştiu despre Rudolph Giuliani este că s-a remarcat ca procuror în combaterea mafiei adevărate din New York, cu mari succese, iar apoi a avut un mandat lung de primar al New York-ului. (...) Ceea ce mi se pare de remarcat este că în momentul de faţă lucrurile pe care mulţi din România au încercat să le ţină sub preş, şi anume abuzurile grave ale DNA, colaborarea între DNA şi serviciile secrete, inclusiv prin forma protocoalelor, au trecut oceanic. Aceste lucruri pe care eu le-am semnalat de nu mai puţin de 4 ani, au ajuns să fie subiecte de interes major şi pentru cei din UE şi din America. Giuliani pune în scrisoare o întrebare foarte simplă şi foarte pragmatică, în sitlul americanilor: Cum pot să aibă investitorii străini încredere în România când justiţia funcţionează atât de defectuos?, apoi trece la o analiză foarte atentă care dovedeşte o bună cunoaştere a realităţilor din România. Realităţi care sunt cutremurătoare pentru un american care este educat în spiritul libertăţilor şi drepturilor cetăţeanului. (…)”, a mai spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.