Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, crede că raportul MCV trebuie analizat de instituţiile de resort, de Ministerul Justiţiei şi de Consiliul Superior al Magistraturii şi consideră că trebuie găsită o cale de colaborare cu Comisia Europeană pentru reclădirea relaţiei de încredere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Tăriceanu a fost întrebat, marţi, la finalul consultărilor pe care le-a avut cu PNL, ce părere are despre raportul MCV.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Şi în trecut Mecanismul de Cooperare şi Verificare care a funcţionat în relaţia între România şi Comisia Europeană, în numeroase rânduri, a cuprins erori, erori de necunoaştere, erori de apreciere şi aşa mai departe şi cred că cei de la Comisie trebuie să respecte tot ceea ce înseamnă legislaţie românească, prevederi care sunt adoptate în baza legislaţiei şi a Constituţiei României. În ceea ce priveşte raportul, pe care nu l-am văzut, dar am aflat că acest proiect de raport conţine o serie de critici, cred că e necesar ca el să fie analizat de instituţiile de resort de la noi, adică Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi cine mai are un rol de jucat în această privinţă şi trebuie găsită o cale, o soluţie de cooperare, de colaborare cu Comisia Europeană pentru a reclădi relaţia de încredere care trebuie să funcţioneze şi care este esenţială ca viitorul raport să nu mai aibă referirile negative”, a declarat Tăriceanu. 
 
El s-a referit şi la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, spunând că aceasta trebuie să funcţioneze sub autoritatea CSM-ului şi să nu mai fie un mijloc de şantaj şi de presiune asupra magistraţilor. 
 
"Eu cred că secţia specială, având în vedere că ea a funcţionat ca atare în subordinea DNA-ului, funcţionează mai bine acum, sub autoritatea Consiliului Superior al Magistraturii, care este garantul independenţei Justiţiei şi această secţie trebuie să fie independentă şi nu mai trebuie să fie folosită ca un mijloc de şantaj şi de presiune asupra magistraţilor. Prin urmare, această chestiune am rezolvat-o şi în documentul pe care îl vom semna este scris negru pe alb că reformele sau modificările în justiţie nu se vor face decât prin dezbatere în cadrul Parlamentului şi nu prin ordonanţă de urgenţă”, a explicat liderul ALDE.

Comisia Europeană publică, marţi, Rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria, în condiţiile în care preşedintele CE Jean Claude Juncker a afirmat că şi-ar dori ridicarea monitorizării în mandatul actualei Comisii. Europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache susţine, însă, că o asemenea decizie va fi luată doar în cazul Bulgariei. Premierul Viorica Dăncilă se declară optimistă şi afirmă ca se aşteaptă la o evaluare pozitivă în ceea ce priveşte actul de guvernare.

Draftul documentului, care evaluează progresele în privinţa statului de drept, va fi discutat şi aprobat în Colegiul Comisarilor, la Strasbourg, înainte de a deveni public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.