Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a pledat, în primul discurs de după realegerea în funcţie, pentru revenirea ”la normalitatea unei democraţii liberale”, termen care în accepţiunea sa înseamnă că deciziile să se ia în ţară şi nu sunt ”dictate de alţii şi executate de oameni numiţi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Primul pas va fi peste câteva zile când Parlamentul va fi chemat să pună capăt unei stări de anormalitate în orice democraţie, perioadă în care ştiţi că am avut un guvern tehnocrat. Din păcate, după părerea mea, anul 2016 a fost un an pierdut pe care trebuie să îl recâştigăm în anul 2017”, a declarat Tăriceanu de la tribuna Senatului.

El a vorbit şi despre necesitatea reconfirmării controlului şi echilibrului reciproc al puterilor în stat. ”Controlul asupra Legislativului este exercitat de adevăraţii stăpâni ai României şi nu de conducătorii vremelnici ai unor instituţii. Parlamentul trebuie să îşi asume rolul de principal legiuitor. Parlamentul nu este o multinaţională şi nu funcţionează în logica unei multinaţionale. Parlamentarii nu au şef şi nu au mandat imperativ”, a mai spus preşedintele Senatului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Tăriceanu a readus în discuţie necesitatea asumării de către Parlament ”un rol activ de control al instituţiilor de forţă”. ”Conducerea acestor instituţii sau conducerile acestor instituţii nu sunt alese democratic, după cum ştiţi, şi funcţionarea lor este de multe ori prin natura rolului pe care şi-l asumă netransparentă. Am văzut în ultimii ani cum unele instituţii de forţă au acţionat ca şi cum puterea lor nu are limite. Trebuie să constat, din păcate, rolul decorativ în ultimii patru ani al unor comisii parlamentare de control al instituţiilor de forţă. Acest lucru trebuie să se schimbe, iar parlamentul nu mai trebuie să fie timorat în a-şi exercita rolul pe care îl are”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a readus în discuţie înfiinţarea unei autorităţi pentru interceptarea comunicaţiilor, care să fie plasată sub control parlamentar. ”Parlamentul trebuie să îşi asume reglementarea mai strictă a acestor activităţi, a acestor instituţii şi scoaterea la lumină a unor acţiuni şi activităţi pe care acestea le desfăşoară, inclusiv prin legi cum este cea privind înfiinţarea unei autorităţi naţionale pentru interceptarea comunicaţiilor. Cred că este momentul ca instituţiile din România să asculte de votul românilor dat pe 11 decembrie în loc să le asculte convorbirile telefonice”, a mai adăugat Tăriceanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.