Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat vineri că actul de justiţie din România a fost profund afectat de practici neconstituţionale, iar adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date în baza protocoalelor cu SRI sau a interceptărilor ilegale ar da posibilitatea celor condamnaţi să aibă dreptul la un proces corect, astfel că propunerea ministrului Justiţiei în acest sens este binevenită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Actul de justiţie a fost profund afectat de aceste practici care sunt în afara Constituţiei şi în afara legii - de ascultare a telefoanelor, de transformare a serviciilor secrete în instrumente de poliţie judiciară şi, bineînţeles, tot ce decurge din existenţa şi funcţionarea protocoalelor secrete între serviciile de informaţii şi instituţiile din justiţie. Chiar şi cei care poate sunt vinovaţi au dreptul la un proces corect, în care legea este mai presus de orice şi nu protocoalele sau convorbirile telefonice înregistrate ca în perioada neagră a comunismului”, a declarat Tăriceanu.

De asemenea, el a spus că propunerea făcută de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este extrem de binevenită.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Nu asta este justiţia, nu ăsta este statul de drept care trebuie să funcţioneze în România. Propunerea ministrului este extrem de binevenită şi sigur că ea urmează să fie conturată şi materializată printr-un act care va fi cel mai probabil o OUG”, a continuat liderul ALDE.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri seară, la Antena 3, că va propune premierului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care persoanele care cred ca au fost condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinţei. El a spus că o astfel de ordonanţă va fi dată "într-un timp scurt, imediat ce se termină concediile", iar prin aceasta îi va fi dată încredere românului că "justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia".

"Toţi infractorii au sentimentul că sunt condamnaţi pe nedrept. Nedreptate: stai acolo condamnat, chiar dacă interceptarea nu e legală, dacă-i protocol. Cu privire la interpretarea modificărilor aduse în legătură cu revizuirea unei hotărâri, eu voi propune premierului şi Guvernului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă. O Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive.  Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă", a declarat Tudorel Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.