Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri, referitor la declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la decizia CCR privind revocarea procurorului-şef al DNA, că mulţi au impresia că se pricep la lege şi la interpretarea Constituţiei. El susţine că decizia Curţii nu afectează în niciun fel independenţa procurorilor şi a întărit principiul constituţional care până acum, în ultimii ani, a fost numai un “simplu enunţ pe hârtie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Prin această decizie a Curţii nu este în niciun fel afectată independenţa procurorilor, dar, în schimb, remarc şi este un lucru foarte bun, Curtea Constituţională nu a făcut decât să întărească acest principiu constituţional care până acum, în ultimii ani, a fost numai un simplu enunţ pe hârtie. (...) Lipsa oricărui control la nivelul parchetului a dus la abuzurile şi gravele excese care s-au petrecut în ultima vreme. (...) Avem pe de o parte ministru şi pe altă parte CSM, care nici acolo nu şi-au făcut treaba ani şi ani de zile. Slavă Domnului, văd că în ultima perioadă Inspecţia Judiciară şi-a luat rolul în serios”, a mai afirmat el.

El a mai susţinut că mulţi au impresia că se pricep la lege şi la interpretarea Constituţiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Cred că mulţi au impresia că se pricep la lege şi la interpretarea Constituţiei. Constituţia spune un lucru foarte clar: că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei. Acest lucru înseamnă că tot ceea ce ţine de respectarea legii, de politica penală este de resortul ministrului, urmărirea modului în care funcţionează parchetele, dar independenţa procurorilor este asigurată prin faptul că ministrul niciodată nu poate interveni în instrumentarea dosarelor, care reprezintă apanajul exclusiv al procurorilor”, a mai spus acesta.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit, marţi, la situaţia în care se află un judecător al CCR, Petre Lăzăroiu, care este în al zecelea an de mandat, deşi chiar Curtea a stabilit că este neconstituţional ca un judecător să depăşească nouă ani de mandat. Preşedintele a spus că, prin tolerarea acestei situaţii, CCR s-a pus singură în situaţia să-i fie chestionată respectarea supremaţiei Constituţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.