Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu critică intenţia de desfiinţare a Secţiei speciale şi sugerează ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu să scoată din sistem procurorii ai căror acuzaţi sunt achitaţi definitiv de instanţe, iar magistraţii să poată avansa doar dacă nu au cauze infirmate ulterior de instanţe superioare sau europene. Aceasta în condiţiile în care, în aprilie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat definitiv pe Călin Popescu Tăriceanu în dosarul în care era acuzat de mărturie mincinoasă pentru că ar fi minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa.
”Dezaprob încăpăţânarea pe care ministrul Justiţiei o afişează atunci când vine vorba de desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Mă enervează şi mai mult faptul că, neavând argumente proprii, apelează la: aşa ne-a spus GRECO, aşa ne-a spus Comisia Europeană, aşa ne-au recomandat X şi Y (de obicei persoane sau instituţii din afara României). Corupţia este un fenomen care trebuie combătut zi de zi, ceas de ceas. Trebuie combătută de noi toţi şi nu doar de câţiva aleşi de sistem şi puşi pe un soclu de pe care taie şi spânzură. Oricât de tare ne-ar durea acest flagel el nu poate fi contracarat cu încălcarea legii, cu abuzuri şi în final cu preţul distrugerii independenţei justiţiei. A combate corupţia prin încălcarea independenţei magistraţilor, prin implicarea serviciilor de informaţii în procesul penal, prin supravegherea masivă a populaţiei, prin influenţarea rezultatului unui proces penal, va genera în final o corupţie şi mai mare. Şi cine ne va apăra de aceasta atunci când judecătorii o să fie din nou la mâna procurorilor şi a generalilor din servicii?”, scrie Tăriceanu pe Facebook.
În opinia sa, în loc să se gândească la desfiinţarea Secţiei Speciale, ministrul Predoiu ar trebui să vadă întâi cum a fost posibil ca, în spatele unei unităţi discret ascunsă la DNA, să se ajungă ca în doar 6 luni peste jumătate din magistraţii României să aibă un dosar pe numele lor.
”Să investigheze cum a fost posibil ca aceste dosare să fie clasate în mod misterios şi rapid în momentul în care trebuiau transferate la noua Secţie de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Clasarea lor rapidă, probabil de frica de a nu se descoperi că erau dosare doar cu subiect dar fără obiect, ne face să credem că, în cea mai mare parte, aceste dosare au fost făcute doar cu scop de şantaj, de a ţine judecătorii agăţaţi cu ele şi a li se “arăta pisica” atunci când DNA-ul avea vreun interes”, recomandă liderul ALDE.
De asemenea, el afirmă că, în loc să desfiinţeze Secţia Specială, Cătălin Predoiu ”ar trebui să vină cu reglementări care să scoată din sistem procurorii ai căror acuzaţi sunt achitaţi definitiv de către instanţe”.
”Să vină cu reglementări care să statueze că un magistrat avansează pe scara ierarhică doar dacă în cariera lui nu sunt cauze infirmate ulterior de instanţe superioare sau europene. Nimeni nu trebuie să avanseze în carieră având în dulapuri schelete care îl urmăresc şi îl fac să nu mai fie liber în decizii! Dacă dl Predoiu nu poate face asta, din varii motive, ar trebui măcar să dea şansa celor care au suferit abuzuri ale procurorilor să se poată întoarce direct şi imediat asupra celor care le-au distrus viaţa, familia, reputaţia, afacerea. Pe modelul “ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Problemele reale din justiţie nu se pot rezolva băgându-ne capul în nisip şi nici apelând la soluţii de import, ci găsindu-le rezolvarea în interior”, conchide Tăriceanu.
Ministerul Justiţiei a propus Guvernului desfiinţarea Secţiei speciale, într-un Memorandum aprobat în penultima şedinţă de Guvern din 2019.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a expus, în şedinţă motivele pentru care Secţia Specială ar trebui desfiinţată. Predoiu a spus că organisme internaţionale s-au opus înfiinţării acestei Secţii care a fost constituită fără o consultare publică şi cu reacţii negative din partea multor magistraţi.
Mai multe organizaţii ale magistraţilor au transmis, luni, că ”au luat act cu consternare de conţinutul incomplet şi inexact” al Memorandumului. Magistraţii afirmă că, în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii europene, Guvernul trebuia să prezinte motivele obiective care au dus la înfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Potrivit magistraţilor, situaţia creată prin acest Memorandum ”este lipsită de justificare şi, prin urmare, inadmisibilă, în condiţiile în care Curtea Constituţională a statuat expres că SIIJ constituie o garanţie legală a independenţei individuale a judecătorilor”. ”Solicităm Guvernului Orban să lase de-o parte jocurile politice şi să nu uite că reprezintă România”, spun magistraţii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.