Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a afirmat că liberalii nu vor fi de acord cu o creştere a pensiilor de doar 6,2% sau 10 procente, indiferent dacă PSD doreşte o majorare diferenţiată a pensiilor. El a reiterat faptul că PNL îşi doreşte o creştere a pensiilor de 15%, corelată cu rata inflaţiei. Acesta a lămurit şi aspectul procentului vehiculat în spaţiul public de 6,2%, acea discuţie între liderii coaliţiei fiind legată de faptul că aplicarea legii pensiilor prevede obligaţia legală de a indexa pensiile cu valoarea inflaţiei din anul precedent şi anume 2021. Prin urmare, 6,2% este doar o componentă din acea creştere de 15% pe care o are ca obiectiv PNL.
„Nu suntem singuri la masa negocierilor. În aceste momente există acest subiect pe agenda noastră şi discuţii în coaliţie. Diferenţiate sau nu, noi liberalii nu vom accepta şi nu suntem de acord cu acest procent de 6,2% sau cu 10%. Nu sunt cifre pentru noi liberalii şi nu le vom accepta. Noi am spus că ne dorim o creştere cu 15% a pensiilor, pentru că noi considerăm că un drept câştigat al pensionarilor nu trebuie luat. Ar genera mari dezechilibre cu modul în care se va face reformă, cum se va aplica sau nu se va aplica principiul contributivităţii de acum înainte. Spunem clar că 15% e proncentul pentru creşterea pensiilor pentru că e în acord cu rata inflaţionistă. Vom vedea ce va urma în discuţiile din coaliţie”, a afirmat Ionuţ Stroe, întrebat luni la Digi 24 ce va face PNL, dacă PSD nu cedează la această creştere diferenţiată a pensiilor pentru pensionarii cu venituri mai mici fiind mai mare majorarea.
El a adăugat că impactul de 16 miliarde lei rămâne şi dacă vor fi majorate pensiile cu procentul de 15%, fiind sustenabilă măsura.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Nu vom avea dificultăţi bugetare în a acoperi această sumă”, a completat liberalul.
Întrebat dacă le-a comunicat preşedintele PNL Nicolae Ciucă, săptămâna trecută, liberalilor că a agreat cu Marcel Ciolacu procentul de 6,2% de creştere a pensiilor, Stroe a răspuns: „Nu, şi vreau să corectez încă o dată această informaţie vehiculată prin presă”.
„Referirea de 6,2 procente era în contextul unor discuţii legate de obligaţia legală pe care o au cei care aplică această lege, de a indexa pensiile cu valoare inflaţiei din anul anterior, adică din 2021. Nicidecum ca fiind procentul cu care vor creşte, ci se vorbea de o componentă a acestei creşteri de 15%, adică 6,2% ar veni din această obligaţie legală, restul urmând a fi adăugate din cauza situaţiei excepţionale în care ne găsim”, a mai explicat Ionuţ Stroe.
O şedinţă a coaliţiei de guvernare are loc, luni seara la Palatul Victoria, pentru discuţia privind majorarea pensiilor.
PNL a transmis, prin vocea vicepreşedintelui Alina Gorghiu, că liberalii propun o majorare cât mai consistentă a pensiilor şi că nu sunt de acord cu o majorare de doar 6,2%, procent vehiculat în ultima perioadă.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a transmis, însă, de mai multe ori, că nu poate fi de acord să fie majorate pensiile pentru toată lumea cu 15%, însă va exista categoric o mărire pentru toate lumea în mod egal a punctului de pensie, nu se ştie dacă procentul va fi 6%, 12% sau alt procent.
O discuţie urmează să aibă loc în coaliţie şi în privinţa pensiilor speciale, care trebuie reglementate până la finalul acestui an, potrivit jalonului asumat de România în PNRR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.