Desemnarea lui Marcel Ciolacu pentru candidatura la alegerile prezidenţiale a marcat o schimbare radicală de mesaj politic. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, PSD nu a mai proiectat un duşman de dreapta pe care să-l înfrunte într-o competiţie pe viaţă şi pe moarte pentru Cotroceni. “În campanie, cuvântul-cheie va fi normalitate. Chiar glumeam cu colegii spunând că PSD va însemna în următoarele luni Partidul Smerit Democrat”, a explicat unul dintre vicepreşedinţii partidului. Liderii social-democraţi l-au criticat pe preşedintele Klaus Iohannis pentru vacanţe şi lipsă de implicare, au aruncat săgeţi la adresa liberalilor în ansamblu, însă l-au menajat pe candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă. În ciuda atacurilor din coaliţia de guvernare, PSD se aşteaptă la o finală Ciolacu versus Ciucă şi, ulterior, să continue guvernarea cu PNL, susţin surse din conducerea partidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Strategia PSD pentru prezidenţiale este să nu stârnească un nou val de ură în societate care să mobilizeze la urne electorat apatic, greşeală pe care au făcut-o, în ultimii 20 de ani, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta şi Viorica Dăncilă. “Pentru prima dată de la Iliescu încoace, sondajele arată că putem învinge candidatul de dreapta în finală, mai ales că dreapta nu are un candidat foarte puternic, însă trebuie să ne ferim de un nou val de ură. Mesajul nostru în campanie acesta va fi: normalitate”, susţin sursele citate. De altfel, în timpul discursului care a durat o oră, Marcel Ciolacu a repetat sintagma: “Sunt un om normal, iertaţi-mă”. 
 
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
Pentru a-şi mobiliza partidul în campanie, Marcel Ciolacu i-a recompensat cu funcţii pe liderii din teritoriu care au obţinut rezultate foarte bune la alegerile locale. Cuplul Claudiu Manda-Lia Olguţa Vasilescu, liderii PSD Dolj, au primit amândoi funcţii de vicepreşedinte la nivel naţional. PSD Dolj a fost organizaţia cu cel mai mare număr de voturi la alegerile locale. De asemenea, şi Corneliu Ştefan a primit un post de vicepreşedinte, după ce filiala pe care o conduce - PSD Dâmboviţa - a obţinut cel mai mare procent la scrutinul din iunie. Şi Gheorghe Şoldan a fost recompensat cu o funcţie de vicepreşedinte la nivel naţional, după ce a reuşit să-l învingă pe liberalul Gheorghe Flutur la şefia CJ Suceava. 
 
Firea, absent nemotivat 
 
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
 
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, cel mai votat candidat PSD la nivel naţional, a primit funcţia de prim-vicepreşedinte, a doua ca putere în ierarhia partidului. Băluţă a înlocuit-o în fruntea partidului pe Gabriela Firea, marea absentă a Congresului. Pentru a stinge din faşă conflictul, Firea a fost sunată insistent de liderii PSD pe parcursul zilei, dar nu a răspuns la telefon. După alegerile prezidenţiale, Firea ar putea fi schimbată şi din fruntea organizaţiei Bucureşti. “Marcel Ciolacu îl pregăteşte pe Daniel Băluţă pentru Primăria Capitalei în 2028”, explică sursele citate. “Îmi pare rău să vă dezamăgesc, nu e niciun scandal in interiorul PSD”, a explicat Ciolacu în faţa jurnaliştilor, încercând să diminueze impactul de imagine cauzat de absenţa Gabrielei Firea. 
 
Lipă şi Stoiciu, feţe noi pentru voturi la prezidenţiale 
 
Dincolo de mobilizarea internă, Marcel Ciolacu a deschis partidul şi pentru nume noi. Multipla campioană olimpică Elisabeta Lipă a primit o funcţie de vicepreşedinte, la fel şi Victoria Stoiciu, un nume mai puţin cunoscut în zona publică, dar cu o imagine foarte bună în zona ONG-urilor. “Cele două doamne au fost aduse în partid cu gândul la alegerile prezidenţiale, unde e musai să aducem voturi din toate zonele”, explică liderii PSD. 
 
În final, Marcel Ciolacu a proiectat şi viitorul partidului după ce mandatul său se va termina. “Mihai, Sorin, trimiteţi-mă la Cotroceni pentru că altfel va fi greu să scăpaţi de mine”, a spus liderul PSD. În cazul în care Marcel Ciolacu va ajunge preşedintele României, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose se vor duela pentru şefia PSD. Însă unii lideri social-democraţi susţin că Marcel Ciolacu ar putea rămâne în fruntea partidului chiar şi în cazul unei înfrângeri. “Tradiţia PSD arată că ne devorăm liderii învinşi, dar dacă Marcel ţine partidul la guvernare, nu-l poate da nimeni jos”, susţin sursele citate.
Întrebat, la finalul Congresului, de News.ro, dacă va demisiona din fruntea partidului în cazul în care pierde alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu a evitat un răspuns direct.
“Când restul candidaţilor care ratează turul doi o să demisioneze, o să vă răspund direct”, a spus, evaziv, Ciolacu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.