Dan Şova a declarat, miercuri, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că aceasta îşi justifică activitatea dacă, în urma dezbaterilor şi concluziilor, legislaţia privind alegerile se va îmbunătăţi, precizând că în prezent nu există ”posibilitatea reală” de contestare a unui scrutin electoral.
”Ceea ce poate face comisia din punctul meu de vedere este să îmbunătăţească legislaţia, mai ales că anumite aspecte care au prezentat disfuncţii la vremea respectivă sunt în vigoare şi azi. Deci, dacă poate face ceva, este să îmbunătăţească legislaţia. (...) Cred că trebuie să stabilească foarte multe lucruri şi din punct de vedere legislativ şi ce mai trebuie îndreptat. Nici în ziua de azi nu există posibilitatea reală de contestare. Orice partid vrea să conteste alegerile i se impune un temen de trei zile, dar Autoritatea Electorală Permanentă are la dispoziţie 6 luni să spună dacă e ceva în neregulă. Oricum, să dai AEP, care are toate instrumentele, 6 luni şi unui partid 3 zile să ofere ceva e...”, consideră Şova.
El a refuzat să-şi spună părerea despre corectitudinea scrutinului din 2009, eplicând că nu vrea să se poziţioneze în niciun fel în acest caz.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Mi-e greu să vă răspund la întrebarea asta pentru că asta ar însemna să mă poziţionez şi să spun dacă a câştigat candidatul nostru sau... Când am făcut contestaţia la CCR am sesizat nişte lucruri pe care le susţin şi azi. Au existat semne de întrebare justificate cu privire la aproximativ două sute şi ceva de mii de voturi, suspiciuni care nu însemnau neapărat schimbarea rezultatului din punctul meu de vedere, dar însemnau exact cum era în conformitate cu legea, ridicau suspiciuni în legătură cu modul de organizare a scrutinului”, a precizat Şova.
Dan Şova a explicat că în cazul alegerilor din 2009 el s-a ocupat de sesizarea depusă la Curtea Constituţională în care nu erau lucruri ”exagerate care să plece din emoţie”, ci ”suspiciuni legate de anumite probleme”, nefiind implicat în campania electorală a PSD.
”După ce am avut rezultate date de BEC care stabileau pe Traian Băsescu ca fiind câştigător al scrutinului am formulat două contestaţii. Eu m-am ocupat de contestatarea la CCR, alţi colegi la BEC. (...) Pe 8 decembrie 2009, PSD a primit o adresă de la AEP care informa că la scrutinul europarlamentar din vara anului 2009 au existat un număr de 13.286 de persoane identificate cu vot multiplu. În motivarea cererii către CCR noi, plecând de la faptul că la scrutinul europarlamentar participaseră 5.035.000 de alegători, iar la scrutinul prezidenţial 10.620.000, păstrând proporţiile, noi am spus că, dacă s-a identificat vot multiplu de 13.286 la europarlamentare, nu este exclus să avem un număr de 29.000 de voturi multiple la scrutinul prezidenţial. (...) Ceea ce am sesizat CCR şi BEC nu au fost chestiuni exagerate care să plece din emoţie. Am avut un număr imens de voturi în secţiile speciale, de 617.000 voturi. Am susţinut în faţa CCR că îndoielnice sunt doar 29.000. Noi nu am afirmat că unul dintre candidaţi ar fi câştigat sau pierdut, ci că sunt doar suspiciuni legate de anumite probleme şi vă solicităm, pentru siguranţă, renumărarea voturilor”, a arătat Şova.
”O altă chestiune pe care am sesizat-o CCR a fost chestiunea maximului de 1.056 de oameni care puteau să voteze, maxim, într-o secţie de votare. Calculul l-am făcut cu 5 ştampile pe secţia de votare. La alegerile prezidenţiale din 2009 cele mai aglomerate secţii au fost Gara de Nord şi Facultatea de Drept. La Gara de Nord au votat 706 cetăţeni, iar la facultate 950. Acolo au mai mult de cinci cabine. Calculul pe care noi l-am făcut nu s-a făcut neapărat la secundă. Am plecat de la ipoteza că votează câte cinci alegători la fiecare patru minute. Dacă se vota 14 ore non-stop se putea ajunge la 1.056 de oameni adăugând o marjă de 10%. (...) Noi nu am spus în faţa CCR că alegerile au fost fraudate. Noi am spus că există o serie de suspiciuni şi am solicitat renumărarea voturilor, buletin cu buletin”, a explicat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.