Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a cerut luni retragerea de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor a proiectelor privind legile Justiţiei, dar solicitarea a fost respinsă prin vot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„PNL vă solicită să scoateţi de pe ordinea de zi cele trei puncte aflate sub rezerva primirii raportului de la comisie, legate de legile Justiţiei care au fost retrimise de la Curtea Constituţională ca urmare a contestaţiilor făcute de PNL şi care astăzi, pe repede-înainte, în varianta de urgenţă a PSD şi ALDE, au fost votate, unele dintre ele deja în comisia specială şi altele urmează să fie votate mâine dimineaţă la 8,30. (...) Astăzi, începând cu ora 16.00, aţi pus deja pe ordinea de zi trei iniţiative legislative dintre care doar una a fost dezbătută până acum în Comisia specială pe legile Justiţiei, iar alte două urmează să primească votul în urma dezbaterii mâine dimineaţă (marţi - n.r.) la 8.30”, a spus Raluca Turcan.

Aceasta a afirmat că Parlamentul trebuie să solicite punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia privind modificările legilor Justiţiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Cât mai puteţi gira această bătaie de joc gestionată de preşedintele partidului, Liviu Dragnea? Este inadmisibil ca, în pofida faptului că am solicitat un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia, dumneavoastră astăzi aici puneţi pe ordinea de zi, fără ca măcar să fie dezbătute la comisia specială, aceste trei legi. Singurul răspuns este - acum vreţi să îl scoateţi pe preşedintele României din numirea procurorilor şi judecătorilor, însă mâine veţi intenţiona să folosiţi Justiţia pentru a vă spăla liderii de dosare”, a mai declarat ea.

Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei a votat luni ca preşedintele României să fie exclus din procedura de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), astfel că atribuţiile de revocare şi numire a acesteia îi revin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, comisia a dat raport de adoptare pentru modificările aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale de către CCR. De asemenea, au fost adoptate unele amendamente potrivit cărora preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţie a judecătorilor şi procurorilor stagiari, iar funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice funcţie publică sau privată, cu unele excepţii. Totodată, s-a decis eliminarea comisiilor de control SRI şi SIE din procedura de verificare a declaraţiilor pe proprie răspundere ale magistraţilor privind colaborarea cu serviciile de informaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.