Fostul secretar de stat în Guvernul Cioloş Dan Barna a obţinut un mandat de deputat în judeţul Sibiu, din partea USR, în urma redistribuirii. Printre candidaţii care vor ajunge în Parlament din acest judeţ se numără şi actualul deputat Mircea Cazan, care potrivit declaraţiei de avere are zece case, el luând un mandat de senator din partea PNL.
Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor, anunţate de Biroul Electoral Judeţean Sibiu, PNL Sibiu a câştigat alegerile în judeţ, obţinând 39,52% la Camera Deputaţilor şi 39,87% la Senat. Social-democraţii au obţinut 28,20% la Camera Deputaţilor şi 27,69% la Senat, iar singurul partid care a mai trecut pragul electoral în judeţul Sibiu este USR, cu peste 14% dintre voturi.
Au intrat direct în Parlament, în urma acestor voturi, trei liberali şi un social-democrat. La redistribuire, au mai primit mandate un liberal, trei social-democraţi şi un reprezentant al USR.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La liberali, lista este deschisă de Raluca Turcan. Preşedinte al PNL Sibiu, aceasta a candidat pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor, obţinând cel de-al patrulea mandat. Pentru că organizaţia din Sibiu a obţinut cel mai bun scor la aceste alegeri, Turcan a devenit, în această săptămână, preşedinte interimar al liberalilor, după demisia Alinei Gorghiu. Raluca Turcan este căsătorită şi are un copil.
De la liberali mai intră în Parlament actualul senator Nicolae Neagu, dar care devine deputat, după ce a candidat pe poziţia a doua pe lista pentru Camera Deputaţilor. Neagu este divorţat şi are doi băieţi majori.
De asemenea, intră în Parlament, tot la Camera Deputaţilor, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, Constantin Şovăială. Acesta a asigurat conducerea instituţiei după ce Ioan Cindrea, preşedintele ales în 2012, a fost demis în primăvara acestui an. Constantin Şovăială a candidat pentru prima dată pentru Parlament la aceste alegeri.
Liberalii au şi un senator, actualul deputat Mircea Cazan. Primul pe lista pentru Senat, Cazan a intrat în urma votului direct al populaţiei. Cazan este cunoscut publicului larg pentru că, la un moment dat, deţinea 17 case. În prezent, dintre acestea mai are doar zece, potrivit declaraţiei de avere pe care a depus-o la Camera Deputaţilor în iunie 2016.
Social-democraţii au un singur parlamentar în urma votului direct. Este vorba despre preşedintele interimar al PSD Sibiu, Ovidiu Sitterli, fost prefect de Sibiu, care a obţinut un mandat de deputat. Acesta a demisionat din funcţia de prefect în primăvara acestui an pentru a candida la alegerile locale. El a fost candidatul pentru Primăria municipiului Sibiu şi s-a clasat pe locul al doilea, după actualul primar Astrid Fodor (FDGR). Sitterli a apărut pe lista social-democraţilor doar cu puţin timp înainte de depunerea candidaturilor pentru alegerile parlamentare, după ce candidatura naşului său de cununie – Ioan Cindrea, condamnat denitivit pentru conflict de interese – nu a fost validată de către Liviu Dragnea şi conducerea naţională a partidului. Sitterli, deşi a deţinut mai multe funcţii în administraţia locală, s-a aflat la prima candidatură pentru Parlament.
În urma redistribuirii, PSD Sibiu a mai obţinut un deputat – Ioan Terea şi doi senatori – Viorel Arcaş şi Nicolae Avram.
Ioan Terea este în prezent director al Direcţiei Silvice Sibiu, Viorel Arcaş este senator, iar Nicolae Avram a fost primar în comuna Şura Mare, acum fiind consilier judeţean.
Intrarea în Parlament a lui Avram a fost o surpriză, chiar şi pentru PSD, întrucât toate calculele făcute pe plan local arătau că va intra în Senat Traian Belei din partea USR.
”PSD a luat voturi mai multe din alte judeţe şi acestea sunt mandatele în urma redistribuirii”, a declarat, pentru News.ro, Dumitru Şumandră, preşedinbte al BEJ Sibiu.
Din partea USR intră în viitorul Parlament Dan Barna. Acesta a fost secretar de stat în Guvernul Cioloş şi a candidat primul pe lista pentru Camera Deputaţilor. Dan Barna este formator, avocat şi evaluator independent de proiecte Phare. De pe poziţia sa de secretar de stat a coordonat raportarea finală şi închiderea perioadei de finanţare 2007-2013, relaţia Ministerului Fondurilor Europene cu Parlamentul precum şi o parte dintre lansările de apeluri pentru noua perioadă 2014-2020.
În total, PNL a obţinut trei mandate de deputat şi unul de senator, PSD - două de deputat şi două de senator, iar USR - unul de deputat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.