Vicepremierul Sevil Shhaideh a anunţat, marţi, la grupul senatorial PSD, că proiectul Codului Administrativ ar putea fi adoptat de către Guvern în două săptămâni, iar la sfârşitul lunii mai să fie trimis Parlamentului pentru adoptare.
”Codul administrativ este un pachet de 20 de legi, în special se referă la statutul funcţiei publice, Legea 215 a administraţiei publice locale, Legea 213 privind domeniul public şi privat al statului şi al unităţilor administrativ teritoriale. Pachetul acesta e în dezbatere de mai mult de un an de zile. Noi sperăm că în cel mult două săptămâni el să fie adoptat în şedinţă de guvern ca proiect de lege şi apoi, până la sfârşitul lunii ma,i să fie depus în Parlament, în vederea dezbaterilor şi adoptării”, a declarat vicepremierul Sevil Shhaideh.
Ea a precizat că prefecţii şi subprefecţii nu vor mai fi înalţi funcţionari publici, ci vor avea funcţii de demnitate publică.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”În conformitate şi cu strategia adoptată de guvernul anterior în 2016 şi agreată şi cu Comisia Europeană, prefectul şi subprefectul vor fi funcţii de demnitate publică. În acest sens este modificată şi Legea 340 a prefectului şi Legea 188- Statutul funcţionarului public, în sensul că prefectul şi subprefectul sunt funcţii de demnitate publică. Dânşii vor fi asimilaţi funcţiilor de secretar de stat şi subsecretar de stat , vor fi numiţi exact ca în orice funcţie de demnitate publică”, a precizat Shhaideh.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, pe 21 aprilie, la Brăila, că Executivul va elabora un Cod administrativ, astfel încât prefecţii vor avea funcţie de demnitate publică, asimilată poziţiilor de secretar de stat. El a explicat că se caută soluţii inclusiv pentru şefii deconcentratelor să intre într-un regim similar, pentru că ei trebuie să aplice în teritoriu programul de guvernare.
Prim-ministrul, Sorin Grindeanu, a afirmat că Executivul doreşte să opereze mai multe modificări prin Codul administrativ, unele dintre ele vizând statutul prefecţilor, dar şi a conducătorilor de instituţii deconcentrate.
"O să venim cu Codul administrativ, important pentru aleşii locali şi nu numai, pentru tot ceea ce înseamnă administraţie. Eu cred că trebuie să ieşim din această ipocrizie legată de << avem un prefect, care este înalt funcţionar public şi e greu să îi schimbăm că sunt înalţi funcţionari publici>>. Este o ipocrizie. De fiecare dată când s-a schimbat câte un Guvern, s-au schimbat prefecţi, subprefecţi ş.a.m.d. Ne minţim de 13 ani -14 ani, indiferent de ce Guvern a fost la conducerea ţării. De aceea fiind şi reprezentatntul – pentru că prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu – e normal să trecem aceste funcţii, ca să dau doar un exemplu, va avea prefectul post de demnitate publică, pe salariu de secretar de stat, astfel încât schimbările să fie cât se poate de normale şi să ieşim din această ipocrizie unde ne furăm singuri căciula de vreo 13-14 ani", a declarat premierul, la Consiliul Judeţean Brăila, la o întâlnire de lucru cu autorităţile locale.
”Program de guvernare care a fost votat de oameni şi care trebuie să fie votat de Parlament, Guvern care trebuie să-l pună în aplicare. Şi aici trebuie să găsim o soluţie în cel mai scurt timp, astfel încât să mergem pe aceeaşi linie. N-are sens să ne furăm singuri pălăria", a punctat Sorin Grindeanu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.