Secretariatul General al Guvernului a făcut primii paşii în preluarea coordonării şi operaţionalizării Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitatea cibernetică (ECCC – European Cybersecurity Competence Center), prin transformarea CERT–RO în Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică şi constituirea grupului interinstituţional de lucru GLI-CYBER.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Începând cu luna septembrie a acestui an, se impune implicarea SGG în acest proces de punere a României pe harta europeană a securităţii cibernetice, după o serie de blocaje instituţionale. Centrul de competenţe în materie de securitate cibernetică ECCC cu sediul la Bucureşti a primit undă verde din partea Consiliului UE încă din aprilie 2021. Scopul acestui nou organism este acela de a spori securitatea internetului şi a altor reţele şi sisteme informatice esenţiale pentru a pune în comun investiţiile în cercetarea, tehnologia şi dezvoltarea industrială în materie de securitate cibernetică. Tot SGG supraveghează asigurarea sediului la Bucureşti a Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitatea cibernetică. De aici, din capitala României, ECCC va colabora cu o reţea de centre naţionale de coordonare desemnate de statele membre UE, dar şi cu principalele părţi interesate europene, inclusiv industria de profil, instituţiile academice şi de cercetare, precum şi alte asociaţii relevante ale societăţii civile”, arată un comunicat de presă publicat luni pe site-ul SGG.
 
Astfel, potrivit sursei citate, va fi creată o comunitate de competenţe în materie de securitate cibernetică, cu scopul de a consolida şi a disemina know-how-ul în materie de securitate cibernetică în întreaga UE. De asemenea, crearea ECCC şi a reţelei de centre naţionale de coordonare va conduce la stimularea unui sprijin financiar sporit pentru cercetarea, inovarea, tehnologia şi dezvoltarea industrială în domeniul securităţii cibernetice, în complementaritate cu structurile deja existente (ex. ENISA). Iar mediul privat (companiile din zona de cyber – inclusiv cele româneşti) va avea acces real la fonduri europene de miliarde de euro în următorii ani, într-un domeniu care va coordona din punctul de vedere al securităţii, tot spaţiul digital.
 
„Noul centru de competenţe în materie de securitate cibernetică şi noua reţea vor juca un rol esenţial în asigurarea securităţii infrastructurii digitale pe care atât de mulţi dintre noi o utilizăm zilnic pentru muncă şi activităţi recreative, precum şi a sistemelor şi a reţelelor informatice în domenii vitale, cum ar fi sănătatea, transporturile, energia, pieţele financiare şi sistemele bancare. De asemenea, acesta va stimula competitivitatea la nivel mondial a industriei securităţii cibernetice a UE, în special a IMM-urilor, şi va consolida poziţia noastră de lider şi autonomia noastră strategică în domeniul securităţii cibernetice”, a declarat Mariana Vieira da Silva, ministru de stat portughez, la momentul adoptării Regulamentului (UE) 2021/887 de înfiinţare a ECCC, când Portugalia deţinea preşedinţia semestrială a Consiliului European, potrivit sursei menţionate.
 
În următoarea perioadă, SGG, în calitate de instituţie responsabilă, va elabora, cu sprijinul instituţiilor relevante, cadrul legal prin care se va asigura bugetul necesar închirierii şi administrării sediului ECCC. De asemenea, SGG va primi, în cel mai scurt timp, nominalizările membrilor GLI-CYBER din partea Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Finanţelor, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Centrul Naţional Cyberint, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (fostul CERT-RO). Atribuţiile acestui grup vor fi stabilite prin decizia prim-ministrului Florin Cîţu.
 
„Prin această iniţiativă de preluare a coordonării operaţionalizării ECCC la Bucureşti, Secretariatul General al Guvernului este conştient de responsabilitatea, dar şi de beneficiile pe care ţara noastră le are odată cu crearea unui pol european de expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică în capitala României”, susţine secretarul general al Guvernului, Tiberiu Horaţiu Gorun, conform sursei amintite.
 
Decizia de implementare a ECCC, cât şi coordonarea entităţilor din domeniul securităţii cibernetice de către SGG reprezintă o decizie normală în contextul transformărilor exponenţiale ale lumii în care trăim. Din acest motiv, acest proiect extrem de important a fost adus în subordinea directă a prim-ministrului, coordonat prin SGG, fiind tratat cu prioritate şi maximă seriozitate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.