Fostul europarlamentar Adrian Severin, eliberat din închisoare în urmă cu două zile după o condamnare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, scrie pe Facebook că "la Rahova nu este mlaştina societăţii româneşti", ci, "ca de altfel, în întregul univers concentraţionar românesc actual - Gulagul României îngenuncheate, ocupate şi umilite, găsiţi o mare parte a aurului care pluteşte în ea". El spune că, în închisorile noastre a găsit "nu răul, ci binele irosit, înstrăinat, frustrat", care defineşte România în esenţa ei actuală: irosită, înstrăinată, frustrată, apelul său fiind: "Haideţi să o salvăm şi să o recuperăm împreună!"
"Am revenit acasă. Acasă iar nu în libertate. Căci am fost mereu liber. Poate chiar mai liber decât sunt acum.
Ieri am trecut din mica puşcărie - cea a prizonierilor liberi - în marea puşcărie - cea a libertăţii prizoniere.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În cele 16 luni anterioare, singurul lucru la care am fost obligat a fost acela de a nu mă mişca în afara unui perimetru. Nimeni nu mi-a negat dreptul de a gândi, vorbi şi simţi liber. Exercitând acest drept am fost în maximă siguranţă. Căci, da, penitenciarul Rahova este un penitenciar de maximă siguranţă. (Mulţumesc tuturor contribuabililor români că şi-au luat de la gură pentru asta.) Orice contact cu lumea din afară (inclusiv aşa zisa “liberare”) mi-a anulat confortul acestei securităţi, limitându-mi astfel libertatea", îşi începe Severin postarea.
El relatează că "în comunitatea mică şi închisă de la Rahova" a cunoscut timp de 16 luni un respect şi o simpatie de care nu s-a bucurat niciodată cu atâta intensitate.
"Acolo, în mijlocul unui ocean de tristeţe şi uneori de deznădejde, am cunoscut bucuria libertăţii prin dăruire şi dragoste jertfelnică. Atât în relaţia cu prizonierii “interni”, cât şi în cea cu prizonierii “externi” (adică personalul penitenciarului format adesea din îngeri condamnaţi să muncească în infern). La Rahova nu este mlaştina societăţii româneşti. Această societate a fost adusă a fi mlaştina însăşi. La Rahova, ca, de altfel, în întregul univers concentraţionar românesc actual - Gulagul României îngenuncheate, ocupate şi umilite, găsiţi o mare parte a aurului care pluteşte în ea. O prea mare parte", spune fostul europarlamentar.
El admite că "în închisori este periferia societăţii", dar adaugă că "periferia defineşte, însă, totdeauna, natura şi calitatea centrului".
"Or, în închisorile noastre am găsit nu răul, ci binele irosit, înstrăinat, frustrat. El defineşte România în esenţa ei actuală: irosită, înstrăinată, frustrată. Haideţi să o salvăm şi să o recuperăm împreună! La o sută de ani de la Marea Unire prioritatea nu este aniversarea, ci salvarea. Altminteri sărbătoarea se va transforma în prohod", îşi încheie Adrian Severin textul.
Adrian Severin a fost condamnat definitiv, în 16 noiembrie 2016, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de luare de mită şi trafic de influenţă, respectiv pentru că, în perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la ”Sunday Times" de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.
La momentul investigaţiei jurnalistice, trei europarlamentari - Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler şi fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser - ar fi acceptat "să-şi vândă serviciile" unor jurnalişti ai ziarului "The Sunday Times", care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.