Senatul a adoptat miercuri, în calitate de prim for sesizat, cu amendamente, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, în perioada iulie - august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Prin proiectul de lege adoptat de Senat Iniţiativa legislativă adoptată de către Senat prevede stabilirea domeniilor în care Guvernul va putea emite ordonanţe şi anume: „finanţe şi economie; dezvoltare, lucrări publice şi administraţie; afaceri interne; transporturi şi infrastructură; sănătate; agricultură şi dezvoltare rurală; mediu, ape şi păduri; cultură; tineret şi sport; fonduri europene; prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege”. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Comisia juridică a adoptat o serie de amendamente prin care se numără cel prin care a fost eliminat din lista actelor normative ce ar fi urmat să fie adoptate de Guvern prin ordonanţe, în perioada vacanţei parlamentare, cel referitor la stabilirea unor măsuri temporare pentru funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Activelor statului.
 
Actele normative adăugate de Senat în lista Guvernului la Capitolul „Finanţe şi economie” sunt cele care vizează modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale pentru transpunerea completă a Directivei UE 2019/944, modificarea unor acte normative în domeniul achiziţiilor publice.
 
În plus, la capitolul „Dezvoltare, lucrări publice şi administraţie”, amendamentul Senatului prevede abilitarea Guvernului de a aproba unele măsuri necesare pentru pregătirea şi realizarea obiectivului de investiţii "Cartierul pentru justiţie" precum şi a lucrărilor de interes public naţional şi de utilitate publică aferente acestuia, necesare funcţionării sistemului judiciar.
 
Totodată, sunt amendamente la capitolul „Sănătate” care prevăd modificarea şi completarea de către Guvern a Legii 134/2019 privind organizarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor medicale şi a altor acte normative cu putere de lege în domeniul sănătăţii.
 
Capitolului „Agricultura şi dezvoltare rurală” i-a fostadăugată modificarea Legii 246/2020 privind utilizarea, conservarea şi protecţia solului, iar Capitolului „Mediu, ape şi păduri” - reglementări privind regimul deşeurilor.
 
Un alt nou capitol inclus în legea de abilitare este cel privind „Fondurile europene” în care sunt prevăzute măsuri pentru gestionarea financiară şi implementarea fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 şi pentru implementarea PNRR, după adoptarea de către Consiliul Uniunii Europene.
 
Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.