Senatul a adoptat, luni, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă a senatorului USR, Dragoş Popescu, şi deputatei USR, Oana Cambera, de îmbunătăţire a calităţii aerului înconjurător, printr-o monitorizare reală şi eficientă. Astfel, 59 de senatori au votat pentru, 43 – împotrivă şi 6 s-au abţinut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Senat, Dragoş Popescu a arătat că protejarea mediului şi îmbunătăţirea calităţii aerului au reprezentat priorităţi în cadrul negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană, dar au fost neglijate până la nivelul la care România a ajuns să aibă deschise în total 17 proceduri de infringement pe teme de mediu, a transmis USR, într-un comunicat de presă.

„În prezent România are deschise 6 proceduri de infringement doar privind poluarea aerului, iar Ministerul Mediului, respinge cu uşurinţă orice propunere venită din partea Parlamentului pe tema calităţii aerului. Mai mult decât atât, ministerul nu a avansat nicio politică publică, OUG, HG, sau Ordin de Ministru care să rezolve aceste probleme. Tot ce s-a întâmplat pe această temă a fost înfiinţarea unui nou şi inutil comitet interministerial”, a explicat Dragoş Popescu.

Iniţiativa legislativă prevede:

-  Crearea unui Sistem Naţional pentru Calitatea Aerului, care va asigura o monitorizare reală şi eficientă a calităţii aerului.

- Acces liber la datele din Reţeaua de Monitorizare a Calităţii Aerului

- Reglementarea sistemelor de senzori alternativi pentru măsurarea calităţii aerului

- Transparentizarea datelor provenite de la poluatorii industriali şi transmiterea lor în timp real către public şi către Garda de Mediu.

- Definirea unor noi atribuţii pentru Garda Naţională de Mediu, privind măsurarea calităţii aerului, pentru eficientizarea intervenţiilor pe teren care necesită analiza rapidă a factorului poluant.

- Reglementarea poluanţilor precum hidrogen sulfurat, formaldehida, negru de fum şi amoniac.

„Este un pas important pe care îl face Senatul României pentru recunoaşterea problemelor cu care ne confruntăm pe calitatea aerului şi îmbunătăţirea cadrului legislativ. Avem 6 proceduri de infrigment care ne costă bani şi sănătate, cu peste 29.000 de români care mor anual din cauza unor boli associate poluării.  Proiectul de lege ce a fost votat astăzi vine în concordanţă cu dezbaterile Comisiei Europene pentru îmbunătăţirea legislaiei europene ce priveşte calitatea aerului şi oferă soluţii pentru îmbunătăţirea colectării datelor şi accesul deschis prin Reţeaua Naţională de Monitorizare”, a declarat deputata Oana Cambera, potrivit sursei citate.

Iniţiativa legislativă este rezultatul unor ample consultări cu experţi, institute de cercetare, societatea civilă şi instituţii cu atribuţii în protecţia mediului, a fost semnat de peste 80 de parlamentari, membri mai multor partide politice şi a avut raport favorabil de la comisiile sesizate în fond şi avize favorabile de la Consiliul Economic şi Social, Consiliul Concurenţei şi Consiliul Legislativ.

Senatul este prima Cameră sesizată, propunerea legislativă îşi urmează parcursul în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.