Senatorul PNL Toma Petcu a declarat, marţi, în plen, despre acuzaţiile social-democraţilor privind votul din comisie, la Ordonanţa pe energie, privind închiderea Complexului Energetic Paroşeni şi a minelor Lonea şi Lupeni, el arătând că avem patru ani de zile de funcţionare pentru cele două mine, prinse în programul european discutat şi negociat cu Comisia Europeană, să fie închise prin ecologizare şi punere în siguranţă, iar pentru CET Paroşeni, avem perioadă de 8 ani de închidere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Social-democraţii au acuzat, la dezbaterile din comisie, că o coaliţie absurdă, constituită adhoc din senatori ai PNL, USR şi AUR, s-au abţinut la vot şi astfel nu a trecut în comisia de specialitate a Senatului amendamentul PSD şi UDMR la Legea Decarbonării, care scotea de pe lista închiderilor Complexul Energetic Paroşeni şi prelungea activitatea minelor Lonea şi Lupeni care-i asigură cărbunele necesar.

”În primul rând, haideţi să lămurim câteva lucruri, pentru că şi în Comisie astăzi şi astăzi de la tribună se spun foarte multe neadevăruri şi primul mare neadevăr este acela că aceste mine se închid sau că (...) se închide. Avem patru ani de zile de funcţionare pentru cele două mine care sunt, repet, prinse în programul european discutat şi negociat cu Comisia Europeană, să fie închise prin ecologizare şi punere în siguranţă. Dacă nu am fi beneficiat de acest program european, Complexul Energetic Hunedoara, care este o companie de stat, într-adevăr, dar care se ghidează după regulile unei companii private, n-ar fi avut bani să facă această închidere de punere în siguranţă şi ecologizare. Un lucru foarte periculos, nu doar pentru mediu, ci şi pentru siguranţa acelor mineri”, a spus senatorul PNL, în plen. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El a ţinut să precizeze că în continuare, se scoate cărbune din aceste două mine.

”Avem termen de închidere 4 ani de zile, în această perioadă, oricând, Ministerul Energiei, Guvernul României şi Parlamentul, în ultimă instanţă, dacă constată că situaţia energetică actuală excepţională continuă, putem să mergem la nivelul Comisiei Europene şi să renegociem acest program de închidere, această perioadă de închidere. Mai trebuie spus, cu multă asumare şi să spunem adevărul, că ceea ce scoatem de acolo, cărbunele pe care îl scoatem de acolo nu este cel mai eficient, nu este cel mai productiv, nu este cel mai bun cărbune pe care putem să-l folosim şi dacă, astăzi, din patru mine nu scoatem decât pentru două zile, vă asigur că indiferent de echipamentele de care vorbeşte domnul Zamfir, vă asigur că în continuare lucrurile vor merge tot în sensul acesta”, a explicat Toma Petcu. 

El a arătat, despre închiderea CET Paroşeni, că adevărul este că ”avem perioadă de 8 ani de închidere”. 

”În 8 ani se pot întâmpla atât de multe lucruri în sistemul energetic, încât lucrurile ne duc să mărim acea capacitate, să o închidem mai devreme. Închidem în 8 ani de zile, cu a pune ceva în locul acestei capacităţi de producţie de 150MW. Spune foarte clar OUG pe care Guvernul a emis-o în preambul, că doar după ce o să închidem şi o să completăm cu capacităţi noi, fi epe gaze fie pe energie verde. Abia atunci o să putem vorbi despre închiderea unor capacităţi de 150MW, după ce punem ceva la loc şi avem 8 ani de zile să facem acest lucru”, a mai spus Toma Petcu. 

Senatorul a arătat că ”este o situaţie neplăcută şi, într-adevăr, lucrurile şi deciziile care au pornit acum poate multora nu le plac şi doresc să le speculeze politic”.

”Eu, personal, care consider că cunosc cât de cât acest sistem energetic şi mecanismele de piaţă, fac apel la toţi politicienii şi nu doar la Parlament, să încerce, în această perioadă, să fie mai echilibraţi în declaraţiile despre energie. Este un domeniu complex şi complicat în care măsurile şi tot ceea ce vrem să facem se completează unele pe altele. Văd că o serie de colegi din actul de guvernare, se bucură de fondurile din PNRR şi prin faptul că, prin fondul de modernizare, Just transition şi PNRR avem posibilitatea să facem capacităţi noi şi că mă bucur, mă refer la orice fel de bucurie”, a afirmat Petcu. 

El a menţionat că în momentul când am decis acest lucru, trebuie să venim şi cu planuri de restructurare şi de reorganizare a sistemului.

”Acest lucru poate este dureros, ni l-am asumat cu toţii şi trebuie să-l ducem până la capăt, dar să venim în faţa cetăţenilor şi să spunem lucruri neadevărate sau jumătăţi de adevăr cred că nu este o politică productivă. Repet, că am văzut şi eu comunicatul celor de la PSD, cele două mine nu se închid imediat, ci peste 4 ani de zile pe un program de închidere şi de ecologizare aprobrat cu Comisia Euopeană şi dacă cumva dorim şi este necesar să prelungim, putem să facem după o discuţie cu Comisia Europeană”, a spus Toma Petcu. 

Senatorul a mai arătat că CET Paroşeni ”rămâne acolo 8 ani de zile”.

”Într-adevăr, are modernizată partea de emisie la coş, în sensul în care emisiile care se duc astăzi prin coş pe care le scoate această centrală, respectă normele de mediu în vigoare, poate să fie funcţională fără probleme. Dar în aceşti 8 ani de zile, suntem obligaţi, doar pentru a o închide, să punem ceva în schimb. Eu cred că votul colegilor din Comisie, care au înţeles, indiferent de partidul politic, precum şi votul dumneavoastră este unul care să împingă România spre modernizare, dar cu o perioadă de tranziţie foarte bine stabilită. Restul, sunt speculaţii politice”, a arătat senatorul liberal. 

Senatorul Ştefan Radu Oprea a afirmat, după şedinţa comisiilor în care s-a dezbătut ordonanţa pe energie, că ”o coaliţie absurdă, constituită adhoc din senatori ai PNL, USR şi AUR, subminează posibilitatea ca România să aibă energie proprie, la capacitate maximă, cât mai mult timp”.
 
”Din cauza lor, pentru că s-au abţinut la vot, n-a trecut în comisia de specialitate a Senatului amendamentul PSD şi UDMR la Legea Decarbonării, care scoatea de pe lista închiderilor Complexul Energetic Paroşeni şi prelungea activitatea minelor Lonea şi Lupeni care-i asigură cărbunele necesar”, spune PSD.
 
 
”PSD critică şi condamnă atitudinea de neînţeles senatorilor PNL-USR-AUR, contrară profund interesului general şi îşi asumă responsabilitatea de a acţiona astfel încât forma finală a legii decarbonării să nu impună închideri absurde de capacităţi de producţie a energiei electrice, mai ales că în câţiva ani unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se opreşte pentru retehnologizare”, mai afirmă senatorul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.