Senatorul UDMR Cseke Attila a declarat, luni, că formaţiunea sa nu susţine modificarea Codurilor penale prin Ordonanţă de urgenţă, afirmând că UDMR nu are până acum semnale că ar fi adoptată vreo Ordonanţă de urgenţă în acest sens. De asemenea, el a spus că nu a fost un moment "fericit" când Guvernul Cioloş a modificat Codurile penale prin Ordonanţă de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Nu avem deocamdată semnale nici oficiale, nici informale cu privire la posibilitatea de a se emite Ordonanţe de urgenţă pe această temă. Ca principiu, pot să vă spun că UDMR nu a susţinut şi nu a fost de acord cu modificarea într-un domeniul de genul acesta, dar nici în alte domenii prin ordonanţă de urgenţă şi aşa a fost şi când Guvernul tehnocrat a modificat prin ordonanţă de urgenţă Codul penal şi Codul de procedură penală şi aceeaşi atitudine am avut şi atunci când discutăm de luna ianuarie, de Ordonanţa 13. Avem un Parlament, există o majoritate care poate să treacă proiecte legislative importante, acest domeniu este mult prea important, pe lângă alte domenii, să le modificăm prin ordonanţă de urgenţă", a declarat Cseke Attila.

De asemenea, el a spus că modificarea Codurilor penale trebuie să rămână prerogativa Parlamentului, reamintind că modificările din 2016 făcute la Codurile penale de Guvernul Cioloş nu au fost “fericite”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Acest domeniu şi alte domenii ar trebui să rămână prerogativa Parlamentului. Constituţia permite aceste proceduri, dar noi de-a lungul timpului totdeauna am spus de întărirea rolului Parlamentului, acela de a dezbate proiecte legislative şi de a le vota. Nu este o modalitate tocmai fericită şi nu a fost fericită nici în 2016, când s-au modificat peste 100 de articole din Codul de procedură penală şi vreo 13 din Codul penal, şi nu a fost nici la OUG 13", a punctat Cseke Attila.

Cseke a mai afirmat că "punctul de vedere al UDMR, ca anul trecut, ca acum doi ani - nu susţinem această procedură prin ordonanţă de urgenţă".

În spaţiul public au apărut informaţii privind intenţia Guvernului de a emite o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codrului penal şi a Codului de procedură penală, după modelul Ordonanţei 13, în urma declaraţiilor făcute vineri de către liderul PSD, Liviu Dragnea.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că modificarea Codurilor penale va fi făcută exclusiv prin procedură parlamentară, el susţinând că nu a propus nimeni şi nu s-a discutat despre adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Codurilor şi nici despre adoptarea acestor modificări prin asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut, luni, întrebat despre o posibilă Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea Codurilor penale, că nu ştie nimic pentru că a fost plecat din Bucureşti câteva zile. "Nu a făcut nimeni cu mine o astfel de dezbatere. Dacă voi fi solicitat, atunci voi răspunde", a spus Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.