Senatorii PNL şi cei ai USR au solicitat, luni, în plen, dezbaterea la pachet a ordonanţelor de urgenţă 13 şi 14, însă după mai multe discuţii şi o pauză de consultări solicitarea opoziţiei a fost respinsă, astfel că Senatul a început dezbaterea ordonanţei de urgenţă 14.
Primul care a luat cuvântul în plenul Senatului a fost senatorul USR Vlad Alexandrescu. El a cerut suplimentarea ordinii de zi cu proiectul de lege privind OUG 13.
”E important ca Senatul să se pronunţe în plen asupra legii de respingere a OUG 13 şi să nu creăm o fereastră de timp între discuţiile pe OUG 14 şi OUG 13. Ele trebuie să meargă împreună pentru a nu crea posibilitatea de atacuri în Justiţie. Să fiţi de acord cu suplimentarea ordinii de zi”, a solicitat Vlad Alexandrescu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Replica a venit imediat din partea senatorului PSD Şerban Nicolae. El a spus că cererea lui Alexandrescu reprezintă un dispreţ total faţă de instituţiile statului. ”Mi se pare că ce se propune e o scamatorie. Am propus mai multor instituţii să vină la discuţii pe marginea OUG 13 şi apoi să le spunem că nu mai facem acele discuţii? Mi s-ar fi părut mai normal ca dumneavoastră să fiţi preocupaţi că la Alba s-a pronunţat o decizie prin care abuzul în serviciu a fost dezincriminat tacit. S-a dovedit că această manipulare uriaşă că OUG 13 abroga abuzul în serviciu este o uriaşă minciună”, a declarat Şerban Nicolae.
De la PNL a luat cuvântul Alina Gorghiu, care a susţinut solicitarea USR de includere pe ordinea de zi a OUG 13. Gorghiu a cerut suspendarea şedinţei de plen şi convocarea de urgenţă a Comisiei juridice pentru a da rapot la OUG 13, astfel încât actul normativ să poată fi discutat concomitent cu OUG 14. Totodată, Gorghiu l-a acuzat pe Şerban Nicolae că manipulează referitor la decizia Curţii de Apel Alba. ”Abuzul în serviciu nu e dezincriminat. Instanţa din Alba a constatat că s-a încălcat o hotărâre de Guvern, nu legislaţia primară, din acest motiv s-a dat decizia. Se respectă decizia CCR 405/2016, care este una interpretativă. Guvernul Cioloş nu avea cum să transpună în OUG 18/2016 decizia 405 a CCR pentru că respectiva decizie a survenit la o lună după ce a fost dată OUG”, a declarat Gorghiu.
De la tribuna Senatului a luat cuvântul şi fostul preşedinte Traian Băsescu. El a propus amânarea discutării ambelor ordonanţe, crearea unei comsii comune de punere în acord a codurilor cu deciziile CCR şi apoi respingerea atât a OUG 13, cât şi a OUG 14.
”Am impresia că Parlamentul a intrat într-un joc al populismelor, un joc pe care nu avem dreptul să-l facem. Vrem să ne dovedim loialitatea faţă de cine nu ştiu aprobând prin lege OUG 14. Unii colegi, din exces de loialitate, nu se ştie faţă de cine, vor şi OUG 13 şi OUG 14. O poziţie matură ar fi următoarea: lăsaţi OUG 13 şi OUG 14 aşa cum sunt. OUG 13 e abrogată prin OUG 14. Comisiile juridice ale Parlamentului să ia toate deciziile CCR şi directiva 343 a Uniunii Europene, să facă toate modificările şi după ce trecem toate modificările prin Parlament, să abrogăm ambele ordonanţe”, a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a solicitat o pauză de consultări cu liderii de grup, iar ulterior a supus la vot propunerea PNL de sistare a lucrărilor plenului şi convocarea de urgenţă a Comisiei juridice. Propunerea a fost respinsă şi plenul a început dezbaterea OUG 14.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.