Deputatul Gheorghe Ialomiţianu a anunţat, miercuri, că, săptămâna viitoare, în Comisia de buget-finanţe vor fi chemaţi pentru o discuţie preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatare a Spălării Banilor şi preşedintele ANAF, pe tema scandalului Panama Papers.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Gheorghe Ialomiţianu a precizat că membrii Comisiei de buget-finanţe doresc să ştie ce măsuri iau aceste instituţii pentru prevenirea spălării banilor. 

”Trebuie să avem o reacţie, mai ales că sunt persoane din România care au înfiinţat firme în Panama şi sunt convins că multe tranzacţii le-au derulat prin aceste firme, iar Fiscul român şi Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor nu ştiu de aceste tranzacţii”, a afirmat deputatul PNL. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El a menţionat că este posibil să fie vorba, în aceste cazuri, despre evaziune fiscală şi spălare de bani.

”Spunea o persoană care a deschis conturi în Panama că vrea să plătească impozite mai mici. Problema este a transparenţei, pentru că s-ar putea ca multe tranzacţii pe care le-a derulat prin Panama să nu fi fost declarate oficial în România, iar fiscul să nu fi luat impozitul. Orice activitate desfăşurată în România trebuie impozitată în România, şi nu în Panama”, a explicat Ialomiţianu. 

El a ţinut să precizeze că înfiinţarea acestor firme este legală, dar problema este dacă se desfăşoară activitatea în ţara respectivă, pentru că nu este legal să desfăşori activitatea economică în România, iar înregistrarea veniturilor să se facă în firma din ”paradisul fiscal”. 

”Orice activitate desfăşurată în România se impozitează în România, legea este clară, iar impozitarea profiturilor se face în ţara în care se face profitul şi nu unde deţii firma. Acelaşi lucru stipulează şi legislaţia europeană”, a mai spus deputatul PNL. 

El a arătat că este nevoie să se vadă şi provenienţa acestor bani, dacă au fost transferaţi din România în mod legal.

Ialomiţianu a mai afirmat că recomandă instituţiilor din România să facă toate demersurile pentru ca, la nivel european, să se facă un grup de lucru care să acţioneze în comun, pentru că, în mod individual, statele nu vor avea succes în combaterea evaziunii şi a spălării banilor. 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a înfiinţat un grup de lucru interdepartamental, din care vor face parte inspectori antifraudă şi cu alte specializări, pentru a verifica informaţiile din investigaţia jurnalistică “PanamaPapers” şi pentru a analiza date referitoare la identitatea persoanelor fizice şi juridice implicate, a anunţat, marţi, instituţia fiscală.

Anunţul agenţiei fiscale din România vine la circa două zile după ce au fost publicate primele informaţii legate de investigaţia internaţională “PanamaPapers”.

Între timp, autorităţile din întreaga lume au anunţat că au deschis anchete, după ce o scurgere masivă de informaţii de la un cabinet de avocatură panamez, Mossack Fonseca, a scos la lumină posibile cazuri de evaziune fiscală prin intermediul companiilor offshore.

"ANAF a iniţiat un grup de lucru interdepartamental pentru verificarea implicaţiilor fiscale ale informaţiilor publicate prin proiectul de investigaţie jurnalistică “PanamaPapers”", a anunţat ANAF, într-un comunicat de presă.

"Sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice şi juridice, şi corelarea acestora cu cele existente în bazele de date specifice, referitoare la conturi deţinute, participaţii în firme, tranzacţii interne sau internaţionale", a completat instituţia.

În grupul format de ANAF vor fi implicaţi inspectori antifraudă, inspectori fiscali şi inspectori specializaţi în verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informaţiilor fiscale şi executări silite, a mai precizat instituţia.

Deocamdată nu este clar câţi români ar putea fi pe lista celor care au folosit firme offshore pentru a evita plata taxelor, însă Paul Radu, jurnalist din cadrul RISE Project, partenerul român al investigaţiei internaţionale, a declarat, la Digi 24, că deţine peste o sută de nume din România obţinute în urma investigaţiei, în special de oameni de afaceri, care urmează să fie dezvăluite în perioada următoare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.