Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în care este discutat Planul de înzestrare a Armatei, a început, marţi, la Palatul Cotroceni. Săptămâna trecută, premierul Mihai Tudose declara că planul propus de ministrul Apărării privind achiziţia rachetelor Patriot va fi aprobat în această săptămână ”într-o structură mai restrânsă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, care i-a prezentat planul revizuit de înzestrare a armatei.

Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017 - 2026 prevede respectarea şi implementarea angajamentului politic asumat în anul 2015 de către toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apărării pentru 10 ani, începând cu acest an, preciza Administraţia Prezidenţială după întâlnire.

Planul de înzestrare a Armatei stabileşte sistemele şi echipamentele planificate a fi achiziţionate prin Programul anual al achiziţiilor publice ale Ministerului Apărării Naţionale privind înzestrarea cu armament, tehnică de luptă şi materiale cu destinaţie militară.

Documentul iniţial a fost retras de pe ordinea de zi a precedentei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, din 4 iulie. "Avem 2% din PIB. Doar o parte destinată înzestrării. Retragerea de la CSAT a proiectului de înzestrare până în 2026 s-a făcut la solicitarea mea pentru a da consistenţă şi în cifre, şi ce este în spatele cifrelor, angajamentului de 2% din PIB până în anul 2026. Documentul a fost refăcut şi, atunci când domnul preşedinte al României, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet”, spunea ministrul Apărării.

Şedinţa CSAT are loc în contextul discuţiilor privind achiziţionarea rachetelor Patriot.

De altfel, săptămâna trecută, premierul Mihai Tudose declara că planul propus de ministrul Apărării privind achiziţia rachetelor Patriot va fi aprobat în această săptămână ”într-o structură mai restrânsă”.

”Domnia sa (ministrul Apărării - n.r.) are un plan, săptămâna viitoare îl vom aproba cumva într-o structură mai restrânsă. Şi da, e un angajament ferm pentru care am pus 2% în bugetul MApN, dar nu am pus 2% ca să îi avem acolo, ci ca să ne onorăm angajamentele pentru partenerii strategici, pentru NATO, de a face achiziţii de banii aceia pentru întărirea capacităţii de apărare a României şi, evident, a flancului estic al NATO. Da, banii vor fi cheltuiţi pe ceea ce dispune şi solicită MApN”, a declarat premierul Tudose, întrebat despre achiziţia rachetelor Patriot.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat, referitor la achiziţia rachetelor Patriot, că va exista un acord între Guvernul României şi cel al SUA, fiind necesar totodată să se adopte o lege specială în Parlament, urmând ca în luna noiembrie să se efectueze prima plată în contul acestei achiziţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.