Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, a vizitat, împreună cu reprezentanţii Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), fosta închisoare de la Râmnicu Sărat în vederea demarării urgente a procesului de reabilitare a acestui monument istoric. Conducerea IICCMER a sesizat o serie de nereguli în derularea proiectului, fiind sesizată Curtea de conturi. În urma auditului s-a constatat un prejudiciu de 1,8 milioane de lei, fiind demarată o anchetă administrativă pentru recuperarea acestuia.
Reprezentanţii IICCMER au anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, că împreună cu decretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, au vizitat fosta închisoare de la Râmnicu Sărat.
”Cu această ocazie, a avut loc şi o întâlnire cu reprezentanţii Primăriei din localitate, în cadrul căreia s-au discutat obiectivele IICCMER pentru anul în curs în privinţa fostului penitenciar – intervenţie de urgenţă la acoperişul central, demolarea construcţiilor parazitare din incinta închisorii, realizarea unui sistem de monitorizare video etc., precum şi obiectivele pe termen lung – obţinerea finanţării în vederea reabilitării penitenciarului şi transformarea acestuia în muzeu. Prin acest proiect de transformare a unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului, IICCMER îşi consolidează misiunea de prezervare a memoriei victimelor regimului comunist din România”, se arată în document.
Potrivit Raportului privind situaţia Penitenciarului Râmnicu Sărat, închisoarea este atestată documentar din octombrie 1901. De la înfiinţare până în 1938, ea a găzduit deţinuţi de drept comun cu pedepse de până la doi ani. Primii deţinuţi politici au fost semnalaţi în timpul dictaturii regelui Carol al II-lea. După instalarea regimului comunist, aici au fost închişi o serie de membri marcanţi ai partidelor politice (Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu ş.a), precum şi alţi ”indezirabili”.
Penitenciarul a fost închis oficial în aprilie 1963, iar supravieţuitorii au fost trimişi în alte închisori sau în domiciliu obligatoriu, sub atenta supraveghere a Securităţii. Închisoarea a fost folosită ulterior ca depozit.
”Închisoarea de la Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele importante ale represiunii comuniste, regimul de izolare totală practicat aici contribuind la trista sa reputaţie”, a transmis IICCMER.
Fosta închisoare din Râmnicu Sărat se află în lista monumentelor istorice, categoria A.
”În ciuda faptului că imobilul de la Râmnicul Sărat se află în administrarea IICCMER de 13 ani, situaţia la începutul anului 2020 se prezenta astfel: nu exista nicio persoană responsabilă de proiectul reabilitării Penitenciarului Râmnicu Sărat; în perioada 2018-ianuarie 2020 nu a fost întreprinsă nicio acţiune / activitate aferentă proiectului; în bugetul pentru anul 2020 nu fuseseră prevăzute / solicitate fonduri şi, implicit, nu exista nicio sursă de finanţare pentru proiectul reabilitării penitenciarului sau pentru realizarea de documentaţii în acest sens; toate avizele şi certificatele erau expirate (certificat de urbanism, autorizaţii de demolare, expertize etc.), semn al faptului că în perioada 2018-ianuarie 2020 nu a existat nicio preocupare în acest sens”, se mai arată în Raport.
IICCMER precizează că proiectul de reabilitare a Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost gândit şi întocmit pentru finanţarea prin fonduri europene nerambursabile, care vizeazau conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.
”Problema lipsei de eligibilitate a IICCMER în vederea obţinerii unei finanţări din fonduri europene, precum şi gradul redus de eligibilitate al cheltuielilor cu construcţiile noi din proiect, au condus la adaptări şi acţiuni care au prelungit termenele de execuţie şi au generat degradarea monumentului istoric”, mai arată IICCMER
IICCMER a sesizat Curtea de Conturi cu privire la o serie de nereguli, iar în urma controlului s-a constatat: ”În perioada 2015-2018 – IICCMER a efectuat cheltuieli ineficiente cu studii şi lucrări de proiectare nefinalizate în lucrări de investiţii. Cu alte cuvinte, serviciile de consultanţă şi proiectare achiziţionate de IICCMER în anii anteriori nu au contribuit la atingerea obiectivelor propuse, respectiv la implementarea proiectului de investiţii, fiind imobilizate fonduri de la bugetul de stat în sumă de 1.887.450 lei. (…) IICCMER va demara o cercetare administrativă pentru stabilirea întinderii prejudiciului total produs la nivelul IICCMER şi se va recurge la recuperarea acestuia în condiţiile legii”, se mai arată în documentul citat.
Instituţia precizează că reabilitarea Penitenciarului Râmnicu Sărat şi transformarea imobilului în muzeu de interes naţional rămâne unul dintre obiectivele fundamentale ale IICCMER, menţionat ca atare inclusiv în proiectul de buget al IICCMER pe anul 2021. Pentru anul 2021, IICCMER a solicitat deja suma de 600.000 lei, fonduri care vor fi alocate intervenţiilor de urgenţă la acoperişul închisorii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.