Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat, joi, la începerea lucrărilor pentru unul dintre cele mai importante proiecte energetice din zona Moldovei, realizat de PPC Renewables România. El anunţă că este vorba despre cel mai mare parc eolian din regiune: 140MW, iar punerea în funcţiune a acestuia este estimată pentru sfârşitul anului 2026, iar energia produsă va putea acoperi consumul unui oraş de dimensiunea Vasluiului, cu peste 60.000 de locuitori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Continuăm turul de forţă pentru noi proiecte în sectorul energetic românesc. Lucrurile se mişcă bine şi încep să se vadă rezultatele celor peste 13 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, pe care echipa ministerului energiei le-a atras în ultimul an”, spune ministrul Energiei pe Facebook. Sebastian Burduja anunţă că a participat, joi, la începerea lucrărilor pentru unul dintre cele mai importante proiecte energetice din zona Moldovei, realizat de PPC Renewables România. Este vorba despre cel mai mare parc eolian din regiune: 140MW.

”Impactul investiţiei este semnificativ: o nouă sursă de energie verde pentru zeci de mii de locuitori din zonă, diversificarea producţiei de energie eoliană (vântul nu bate doar în Dobrogea, unde sunt acum cele mai mari parcuri), venituri mai mari la buget, locuri noi de muncă. Şi da, facturi mai mici la energie electrică pentru români”, precizează ministrul. 

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cu 23 de turbine moderne de 6,1 MW fiecare, acest parc eolian situat în localităţile Deleni, Bogdăneşti şi Costeşti este primul proiect major de acest tip din Moldova, subliniază Burduja.

Potrivit ministrului Energiei, impactul economic pozitiv asupra comunităţilor locale va fi semnificativ, bugetele comunelor putând fi dublate datorită taxelor şi autorizaţiilor de construcţie.

”Punerea în funcţiune a parcului este estimată pentru sfârşitul anului 2026, iar energia produsă va putea acoperi consumul unui oraş de dimensiunea Vasluiului, cu peste 60.000 de locuitori”, arată Sebastian Burduja. 

Ministrul subliniază rolul cheie al companiilor din energie în asigurarea securităţii şi siguranţei sistemului naţional, dar şi contribuţia pe care astfel de proiecte o aduc economiei naţionale şi comunităţilor locale.

”Am mai spus: mediul privat este şi trebuie să rămână partener strategic în procesul de tranziţie energetică. Şi nu este vorba doar despre investiţii punctuale, ci şi despre nevoia de a asigura pe termen lung stabilitatea şi securitatea sistemului energetic naţional, la pachet cu preţuri accesibile pentru români şi companiile româneşti. Am încurajat investitorii de la Vaslui, aşa cum îi îndemnăm pe toţi cei interesaţi, să participe cu proiectul lansat astăzi (şi cu altele) la licitaţia contractelor pentru diferenţă, pe care o vom finaliza până la sfârşitul acestui an. Schema este finanţată din Fondul pentru Modernizare cu 3 miliarde de euro şi va susţine investiţii în 5000MW noi, solar şi eolian, pentru sistemul naţional. Continuăm! Înainte, împreună”, arată Burduja. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.