Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja a declarat, miercuri, că proiectul ION este o premieră de nivel mondial, nicio altă ţară din lume, niciun alt prim-ministru din lume nu are un consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială.
”Nu trebuie să fim modeşti, proiectul ION este o premieră de nivel mondial, nicio altă ţară din lume, niciun alt prim-ministru din lume nu are un consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială. Aceasta este prima ştire care ar trebui să facă înconjurul lumii şi ar trebui să plece din România. Vorbim de un guvern şi un premier viziunea şi curajul necesare de a susţine cu toată deschiderea un asemenea proiect”, a spus ministrul.
El a arătat că România are resurse proprii de inovare prin care să dea tonul lumii, un proiect de inteligenţă artificială în domniul guvernamental care îi apropie pe cetăţeni de stat, care facilitează vocea românilor la nivel guvernamental şi care facilitează politici publice mai bune pentru români.
”Proiectul este gândit în faze, aşa funcţionează o inteligenţă artificială. ION este în faza de învăţare, deci este foarte important pentru români să îi transmită gândurile lor, ce probleme au, ulterior, pe baza acestor date, ION le va procesa, le va sintetiza şi va putea să producă rapoarte care vor informa deciziile şi politicile publice ale Guvernulului”, a mai spus Burduja.
El a menţionat că ”este un instrument extrem de important, de puternic, prin care vocea românilor este auzită, informaţiile sunt sintetizate iar deciziile privitoare la deciziile publice pentru români vor fi mult mai riguroase, mult mai bune”, a mai spus ministrul Digitalizării. Sebastian Burduja a ţinut să menţioneze că este un proiect pro bono, care nu a implicat resurse din partea statului român, un proiect dus de cercetători români care s-au unit pentru un scop nobil, acela de a da românilor o voce şi Guvernului posibilitatea de a asculta, prelucra, sintetiza aceste informaţii pentru decizii mai bune.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a declarat că şi forma online a acestui experiment este activă, ion.gov.ro. ”Este accesibilă şi din datele pe care le avem în primele ore care au trecut de când premierul a interacţionat cu consilierul său virtual au existat deja foarte multe accesări”, a spus Cărbunaru.
Burduja a mai afirmat că noi ca cetăţeni, ca utilizatori, putem să îi dăm tag lui ION, folosind @noisuntemION pe reţelele de socializare şi acele informaţii vor fi transmise către ION, şi acesta este un canal. Al doilea canal este în persoană, iar robotul va merge în comunităţi, mai mici, mai mari, la metrou, în mediul academic, şi acolo va prelua în persoană ceea ce românii îi spun.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.