Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Iuliana Scântei (PNL), afirmă că Parlamentul poate lucra într-o sesiune extraordinară, la vară, dacă va fi nevoie, strict pentru desfiinţarea Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor. Ea comentează, pe de altă parte, raportul MCV, publicat de Comisia Europeană, care aşteaptă măsuri concrete de la România, chiar dacă de la ultimul document se înregistrează o tendinţă pozitivă în reforma justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Este un raport, fără să fim exagerat de optimişti, este un raport al progreselor realizate în aceste prime şase luni de guvernare şi de prezenţă a coaliţiei parlamentare în noul Parlament, după alegerile din decembrie. Comisia a punctat toate proiectele care s-au finalizat şi nu au fost criticate şi nu au generat alte recomandări, aşa cum s-a întâmplat în legislatura anterioară", a declarat, la RFI, Iuliana Scântei.

Referitor la faptul că Legile justiţiei încă nu au fost corectate, iar desfiinţarea Secţiei Speciale s-a împotmolit în Senat, după ce a trecut de Camera Deputaţilor, Scântei a afirmat: "(...) Procesul de modificare, de distrugere, practic, a normelor care ofereau o funcţionare a unui stat de drept consolidat în România, pe durata guvernărilor PSD a fost şi acela unul de durată. PSD deţinea toată puterea şi a reuşit într-un an de zile, practic, să aducă în vigoare toate modificările toxice (...)".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Ceea ce a punctat CE de data aceasta a fost faptul că durata este legată de dialog. Noi nu mai facem acum nişte modificări de corectare legislativă doar în mod unilateral şi doar din perspectiva exclusiv a politicienilor. Atât ministrul justiţiei, cât şi în Parlament, au iniţiat consultări ample cu societatea civilă, dar mai ales cu reprezentanţii sistemului judiciar (...), lucru care nu s-a întâmplat în guvernările PSD. Vă amintesc cum s-a purtat acest dialog trunchiat în cadrul comisiei Iordache. Ne dorim să corectăm, acest lucru necesită timp, dar necesită şi dialog (...)", a adăugat Scântei.

Ea a menţionat că speră ca, până la sfârşitul anului, aşa cum coaliţia şi-a asumat prin programul de guvernare, să fie finalizate şi acest pachet pe legile justiţiei să treacă de votul final al Parlamentului.

Iuliana Scântei a afirmat, referitor la desfiinţarea Secţiei speciale, că Senatul şi-a asumat prin Comisia Juridică, prin parlamentarii coaliţiei, să remedieze forma adoptată de Camera Deputaţilor, pentru a o aduce la forma înaintată de Guvern, iar pentru acest lucru a fost nevoie de dialog şi de consultări.

Întrebată când estimează că va fi desfiinţată Secţia Specială, Scântei a declarat: "Până la sfârşitul acestei sesiuni, dacă şi Comisia de la Veneţia ne va putea transmite până la sfârşitul lunii iunie un aviz preliminar la solicitarea transmisă de ministrul Justiţiei".

"Imediat ce vom primi această opinie a Comisiei de la Veneţia, care este programată de drept în sesiunea din prima parte a lunii iulie. Parlamentul poate lucra într-o sesiune extraordinară, strict pentru adoptarea acestei legi, nu există niciun impediment", a punctat Scântei.

Curtea Constituţională a decis marţi că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) funcţionează constituţional în raport cu hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care a hotărât că reprezintă o opţiune a legiuitorului naţional de a verifica dacă reforma care a condus în România la înfiinţarea unei secţii specializate.

Instanţele naţionale nu pot fi puse în situaţia de a decide aplicarea prioritară a unor recomandări din MCV, mai arată Curtea Constituţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.