Reprezentanţii USR PLUS au transmis că este o zi istorică pentru ţara noastră includerea Roşiei Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO. „Acum va fi mult mai uşor de accesat finanţări pentru protejarea patrimoniului şi investiţii în activităţi economice, care să pună în valoare galeriile romane şi peisajul minier al localităţii”, a adăugat sursa citată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Zi istorică pentru România! Roşia Montană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una din cele mai de preţ comori ale istoriei vechi a românilor. Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primeşte o şansă uriaşă pentru dezvoltarea şi – în acelaşi timp - conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai uşor de accesat finanţări pentru protejarea patrimoniului şi investiţii în activităţi economice, care să pună în valoare galeriile romane şi peisajul minier al localităţii”, arată o postare de marţi pe pagina de Facebook a USR PLUS.
 
Sursa citată mai spune că potrivit „experţilor, care fac recomandările pentru înscrierea monumentelor pe lista Patrimoniului Mondial, Peisajul Cultural Minier Roşia Montană reprezintă «cel mai semnificativ, extins şi divers din lume, datând din perioada ocupaţiei romane a Daciei (106-127 î.Hr.)». În plus, conţine «cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume». Acum, toate aceste lucruri sunt recunoscute şi protejate la nivel mondial!”.
 
Peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunţat marţi preşedintele Comitetului, Tian Xuejun. Icomos, organismul consultativ al agenţiei ONU, a recomandat clasarea şi în Lista Patrimoniului în pericol, decizie adoptată şi de Comitet.

 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.