Ultima zi oficială de fumat în spaţiile publice i-a găsit pe deputaţi şi senatori fumând "pe la colţuri", alături de jurnalişti, după dispariţia scrumierelor din Parlament, făcându-se planuri despre cum şi unde se vor mai putea bucura de viciul lor, în timp ce ţigările se stingeau în grabă la trecerea angajaţilor ISU pe holuri.
Ziua de miercuri a debutat sub semnul incertitudinii pe holurile Parlamentului. Deputaţi şi senatori, alături de jurnalişti, scoteau calendarele şi făceau calcule pentru a afla de când se va aplica legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise.
"Se aplică din a 45-a zi sau la expirarea celor 45 de zile de la publicare?", se întrebau toţi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Părerile erau împărţite. Semne erau că deja de miercuri nu se va mai fuma în Parlament - scrumierele de pe holurile Camerei Deputaţilor dispăruseră, iar aerul părea chiar mai proaspăt. Un deputat s-a oprit pentru a-şi cumpăra o cafea şi a spus supărat: “Mi-au luat scrumierele şi din birou!”.
Jurnaliştii erau pregătiţi pentru a-i surprinde pe fumători, după un colţ al holului principal din Camera Deputaţilor unde se mai găseau încă scrumiere. Parlamentari şi jurnalişti deopotrivă s-au coalizat prin viciul comun şi au transformat trei măsuţe în “colţul ilegaliştilor”.
“A aflat şi presa că abia de mâine intră în vigoare legea!”, a spus un deputat, cu zâmbetul pe buze, aprinzându-şi o ţigară.
Până la urmă, consensul a fost că miercuri se poate fuma în continuare, dar “mai pe ascuns”. Inclusiv iniţiatorul legii, deputatul PSD Aurelia Cristea, a confirmat zâmbind că ţigările se pot aprinde în linişte până la miezul nopţii.
Apariţia Aureliei Cristea pe holul Camerei Deputaţilor a stârnit însă reacţii diverse. În timp ce unii o priveau supăraţi, alţi deputaţi veneau către aceasta glumind: “Ar trebui să vi se pună chipul pe pachetele de ţigări, ca atenţionare”.
Angajaţii ISU din Parlament - cei în măsură să aplice şi amenzi în cazul în care legea este încălcată - au fost însă vedetele zilei şi i-au speriat pe fumători. La bufetul Camerei Deputaţilor erau discret aprinse ţigări, până în momentul în care în preajmă şi-au făcut apariţia doi pompieri. Ţigările au fost stinse în grabă, iar locul s-a eliberat, mai ales că jurnaliştii erau la doar câţiva paşi în spatele celor de la ISU. Aceştia veniseră însă doar pentru a-şi cumpăra o cafea şi au fost miraţi de reacţii.
“Azi ne facem că nu vedem”, a spus unul dintre ei, nesigur la rândul său de când se va aplica legea.
În tot acest timp, “colţul ilegaliştilor” se aglomera, cu dezbateri mai aprinse chiar decât cele din plenul Camerei Deputaţilor, când parlamentarii - fumători şi nefumători la un loc - au votat fără să clipească legea. Acum unii regretau gestul.
“E discriminare. Poate fac şi eu o lege. Maşinile nu consumă benzină şi motorină? Să circulăm doar cu electrice, cum ar fi asta?!”, a spus un deputat, invocând argumentul "poluării".
Alţii erau îngrijoraţi că presa îi va filma şi-i va transforma în exemple publice negative. “A băgat capul un reporter. Sigur vine şi cu camera să ne filmeze”, a spus un parlamentar.
Scrumierele erau pline de ţigări stinse la jumătate.
Între fumători s-a strecurat şi panica, după ce unii au atras atenţia că au apărut şi “turnătorii”. “Deja întreabă unii pe cine sesizează dacă ne prind fumând”, s-au plâns aceştia.
Unii parlamentari mai speră că intrarea în vigoare ar putea fi amânată, mai ales că Guvernul a anunţat că va publica şi un ghid în acest sens. Dacă se va mai fuma şi joi în Parlament, nu ştie nimeni, dar planuri de rezervă există. “Fumez în birou”, “Scot capul pe geam” sau “În trei săptămâni, n-o să mai ţină nimeni cont”, se îmbărbătează fumătorii.
În Camera Deputaţilor s-au amenajat trei locuri pentru fumători: un etaj mai jos de nivelul plenului, într-o curte interioară, dar la 2-3 minute de mers pe jos, la etajul 3, într-un alt colţ al clădirii, cu acces la terasă şi tocmai la etajul 8.
“Degeaba, e liftul stricat, doar nu o să merg pe scări”, spune un parlamentar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...