În comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European s-a discutat miercuri despre starea democraţiei şi justiţiei din România în contextul protestelor antiguvernamentale generate de tentativa Guvernului de a dezincrimina o serie de infracţiuni prin ordonanţa de urgenţă nr. 13/20017. Avocatul Guvernului a fost chiar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Reprezentanţi ai străzii şi ai societăţii civile au fost mai mulţi jurnalişti şi filosoful Gabriel Liiceanu. De asemenea, în Parlamentul European au fost şi aproximativ 20 dintre protestatarii care au ieşit în stradă împotriva OUG 13 în Bucureşti şi în marile oraşe ale României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Protestatarii, veniţi în Parlamentul European cu insigne şi bannere cu mesajul #rezist, l-au prins la înghesuială pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe holurile legislativului de la Bruxelles. ”De ce criticaţi DNA şi pe procurorul general?”, l-a apostrofat un domn grizonant pe Tudorel Toader. ”Dar nu i-am atacat”, a răspuns, intimidat, ministrul. ”Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, care face evaluări cu privire la…”, a continuat el. ”Evaluările le face CSM, nu ministerul”, i-a replicat, tăios, protestatarul. ”Ştiu asta”, a încercat să pareze ministrul. ”Minţiţi”, l-a acuzat domnul grizonat. ”Dar nu, eh, eu n-am folosit…”, a început să se bâlbâie Tudorel Toader.

Nici nu a încheiat bine această parte de dialog, că un alt protestatar, de data aceasta o doamnă, l-a împins în corzi pe ministrul Justiţiei. ”Ca om al legii, credeţi că un om care este condamnat penal poate ocupa demnităţi publice?”, l-a întrebat ea. ”Eu am spus că nu vorbesc decât în numele meu, ca om al legii, ca ministru al Justiţiei”, şi-a început, precaut, Toader răspunsul. ”De ce nu răspundeţi la întrebare?”, l-a întrerupt un alt protestatar. ”Răspund”, a replicat ministrul. ”Da sau nu? Suntem oameni simpli din stradă”, i-a strigat, ironic, un alt manifestant. ”Răspund cum ştiu eu”, a venit replica lui Toader. ”Să ne spuneţi pe înţelesul nostru, al oamenilor din stradă. Noi nu ştim legile”, a continuat ironia o doamnă din grupul protestatarilor. ”Ei, nu ştiţi”, i-a spus ministrul. ”Spuneţi «nu» ca să vă eliberaţi, vă rugăm noi”, a strigat un alt manifestant stârnind hohotele de râs ale grupului. ”Vă spun aşa: eu am fost zece ani judecător şi am verificat dacă legea e compatibilă cu Constituţia. Dumneavoastră, eu, orice cetăţean trebuie să respectăm legea, bună, rea, aşa cum e ea. Dacă nu suntem de acord, o atacăm la Curtea Constituţională sau o supunem unui proces de modificare şi vă mulţumesc”, a răspuns, evaziv, Tudorel Toader. Protestatarii nu au fost însă mulţumiţi, iar dialogul a continuat:

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”- Deci, un condamnat poate fi demnitar?

- Am răspuns.

- Ca om, credeţi că un infractor ar trebui să ocupe o funcţie publică? Da sau nu?

- E aceeaşi întrebare. Eu nu judec cetăţenii, eu am judecat legile.

- Sunteţi cetăţean, sunteţi om înainte să fiţi judecător.

- Ştiu asta. Dar dacă nu eram ministru, nu mă întrebaţi.

- Care este stadiul evaluării pe care aţi făcut-o referitor la procurorul general şi la şefa DNA?

- Vedeţi, întrebarea dumneavoastră este categoric tendenţioasă. Eu n-am spus că îi decapitez sau că insist cu decapitarea.

- Aţi făcut declaraţii care au încercat să inducă favorabilitate pentru schimbarea celor doi şefi ai parchetelor.

- Cum? Favo…

- Favorabilitate.

- Am declarat eu?

- Da, aţi făcut mai multe declaraţii, a făcut şi domnul Dragnea declaraţii la televiziunea lui Ghiţă în care a spus clar că aceşti oameni ar trebui schimbaţi.

- Mai aşteptaţi două-trei zile şi vă anunţ.

- Lipsa dumneavoastră de răspuns o vom lua tot ca pe un răspuns.

- Dumneavoastră mă întrebaţi ce vreţi, eu răspund ce ştiu.”

Scăpat din ”ghearele” protestatarilor, Tudorel Toader nu a ratat o ocazia de a se imortaliza într-o fotografie alături de europarlamentarul Maria Grapini, celebră pentru greşelile gramaticale din postările de pe Facebook.

FOTO: Facebook Andrei Roşu)
FOTO: Facebook Andrei Roşu)

La rândul lor, protestatarii au mers la o conferinţă de presă alături de Monica Macovei şi Gabriel Liiceanu. Cei mai cunoscuţi dintre manifestanţi, iniţiatori ai protestelor, au vorbit despre experienţa celor aproape două luni de ”rezistenţă”.

”Am luat decizia de a ne grupa în mediul online, unde putem să dezbatem. Am făcut un grup pe Facebook, a avut 20.000 de simpatizanţi în primele ore”, a spus ultramaratonistul Andrei Roşu. El a adăugat că s-au făcut peste 50 de zile de când stă în Piaţa Victoriei din Capitală. ”Nu trebuie să ne oprim aici, trebuie să ne implicăm în viaţa civică”, a spus şi Raluca Constantianu, protestatar din Timişoara. Ligia Măhălean, din Cluj-Napoca, a anunţat că a constituit grupul ”Umbrela anticorupţie” pentru a creşte nivelul de cultură politică al cetăţenilor. ”Sunt un simplu cetăţean scandalizat de ce s-a întâmplat în ţară”, a explicat şi George Barbăroşie. ”Am protestat aproape zi de zi în stradă. Ne-am ferit să luăm parte la fenomenul politic”, a continuat el.

Filosoful Gabriel Liiceanu, al cărui discurs fusese întrerupt de preşedintele socialist al comisiei LIBE, le-a spus protestatarilor veniţi în Parlamentul European că în acest caz nu este vorba de un tineret pur şi simplu, ci de unul european, care învaţă în Europa, care nu vrea să-şi părăseasca ţara, care vrea să fie curat acasă. Anterior, în cadrul dezbaterilor din comisia LIBE despre starea democraţiei şi a justiţiei din România, Liiceanu a criticat dur coaliţia aflată la guvernare în România şi mai ales pe liderii celor două partide, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, despre care a spus că ”nu s-ar da înapoi de la nimic pentru a scăpa de puşcărie”. ”Iată declaraţia explicită a şefului PSD rotită la un post de televiziune săptămâna trecută: «Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului şef al DNA, pe demiterea doamnei Kovesi»”, a spus Liiceanu în comisie. Afirmaţia sa l-a făcut pe Liviu Dragnea să reacţioneze şi să-i trimită o scrisoare preşedintelui comisiei LIBE prin care l-a anunţat că el nu a declarat aşa ceva.

În cadrul dezbaterilor din comisie au vorbit şi doi jurnalişti: Liviu Avram, redactorul-şef adjunct de la Adevărul, şi Attila Biro, reporter de investigaţii la Rise Project. ”Am căzut în capcana perfectă, suntem vulnerabili şi ne simţim ostatici ai propriilor noştri conducători. Ajutaţi-ne să găsim o soluţie ca să-i aducem la o conduită decentă şi responsabilă nu doar faţă de banii mei, nu doar faţă de banii noştri, ci şi faţă de banii dumneavoastră şi ai celor pe care îi reprezentaţi. Căci deopotrivă şi leul românesc, şi fondurile europene care urmează să intre în România sunt păzite de aceeaşi lege pe care aceşti domni vor s-o slăbească”, le-a spus Liviu Avram europarlamentarilor. La rândul său, Attila Biro a vorbit despre criminalitatea românească ”ce depăşeşte graniţele ţării” şi despre situaţia generată de corupţie.

Europarlamentarii s-au declarat impresionaţi de situaţia din România. ”România este Europa. Europa este România, iar corupţia e antiteza Uniunii Europene. Un afront adus statului de drept nu poate fi ignorat. Miza acestei dezbateri este democraţia, justiţia şi statul de drept. Acestea trebuie să devină principiile călăuzitoare în statele Uniunii Europene. Avem datoria de a acţiona, pentru că altfel ne-am trăda alegătorii”, a spus Roberta Metsola, europarlamentar din Malta, membră a grupului PPE.

”Există corupţie în România? Da! A făcut România progrese în lupta anticorupţie? Da! Întenţionează Guvernul de la Bucureşti să continue lupta anticorupţie? Aceasta-i întrebarea. Vrem răspunsuri concrete dacă Guvernul român doreşte continuarea luptei anticorupţie”, a declarat şi un europarlamentar socialist.

”Sunt consternată de neadevărurile spuse aici”, a intervenit în discuţie şi europarlamentarul Maria Grapini.

Monica Macovei, cea care i-a invitat pe protestatari în Parlamentul European pentru a asista la dezbaterea despre starea democraţiei şi a justiţiei din România în contextul crizei ordonanţelor de urgenţă, a declarat că, prin faptul că au arătat ce se întâmplă la noi în ţară, cei care au prezentat situaţia au câştigat. ”E greu să spui că e stat de drept atunci când faci ce faci, când schimbi legile penale în favoarea inculpaţilor, când ai conducători penali. Aşa ceva nu se întâmplă într-o ţară europeană”, a spus ea. ”Tudorel Toader a vorbit mult şi a spus foarte puţin. A vorbit vreo câteva minute despre cine este el şi cât de important este. În ceea ce priveşte situaţia din România, parcă era de pe altă planetă. Tot timpul susţinea că este independent. Hai să fim serioşi, nu poţi să fii independent când tu faci tot ce îţi cere Dragnea să faci. Dacă Dragnea zice «ne concentrăm pe demisia lui Kovesi», tu evaluezi repede pe Kovesi şi te gândeşti s-o revoci. Şi te gândeşti eventual şi să schimbi legea între timp ca s-o revoci mai uşor. N-ai cum să fii un om independent în asemenea Guvern. Şi, oricum, PSD nu te-ar lăsa să fii independent pe bune în Guvern, nu te-ar lua”, a mai spus Monica Macovei.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European a organizat miercuri o dezbatere pe tema democraţiei şi justiţiei din România în urma scandalului iscat de OUG 13. Parlamentarii de la Bruxelles au vrut să audă direct de la cei implicaţi cum s-au derulat evenimentele din ţara noastră în contextul încercării dezincriminării mai multor fapte de corupţie. Printre vorbitori s-au numărat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, filosoful Gabriel Liiceanu şi jurnaliştii Liviu Avram de la Adevărul şi Attila Biro de la Rise Project. De asemenea, aproximativ 20 de reprezentanţi ai protestatarilor din marile oraşe ale României împotriva OUG 13 au fost prezenţi la dezbaterile din comisia LIBE a Parlamentului European pe tema democraţiei şi justiţiei din ţara noastră.

(Corespondenţă de la trimisul News.ro la Bruxelles, Cristian Citre)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.