Crin Antonescu a fost validat de PNL candidat la alegerile prezidenţiale aproape în unanimitate într-o şedinţă organizată la Parlament, în paralel cu un târg de nunţi. Deputatul PNL Florin Roman a fost singurul care a votat împotrivă, apoi, pe hol, i-a transmis lui Crin Antonescu să-şi ceară scuze în faţa partidului. Dar votul său n-a fost consemnat nici de partid, nici de istorie. Rareş Bogdan, aflat în conflict cu Crin Antonescu, n-a votat nici pentru, nici împotrivă. Şi-a disimulat nemulţumirea acordând atenţie telefonului, nu candidatului. Ilie Bolojan va fi şef de campanie, în condiţiile în care sondajele interne ale PNL arată o competiţie strânsă între Crin Antonescu, Nicuşor Dan şi Călin Georgescu, susţin surse politice. Spre deosebire de epoca Ciucă, discursul lui Crin Antonescu a însufleţit partidul, dar există şi voci liberale care, pe tăcute, susţin că PNL putea găsi un candidat mai puternic, desprins din prezent, nu din trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Duminică-dimineaţă, pe o ceaţă deasă, zeci de maşini încercau să se strecoare în curtea Parlamentului, gazda a două evenimente majore: şedinţa PNL pentru validarea candidatului la prezidenţiale şi târgul de nunţi. Un jandarm solitar chestiona şoferii: ”La târgul de nunţi? Nu mai sunt locuri. La PNL? Încă 8 locuri libere”. În parcare, fostul şef al spionajului românesc, Claudiu Săftoiu, fără sacou, deci uşor descoperit, îşi aranja nodul la cravată. Înăuntru, jurnaliştii se interesau când apare Raluca Turcan, să răspundă la întrebări despre tezaurul furat în Olanda. Şi Raluca Turcan apare. Presa se strânge ciorchine în jurul său, dar la un minut distanţă, în capătul unui hol lung, se întrezăreşte tandemul Crin Antonescu - Ilie Bolojan. Jurnaliştii lasă baltă trecutul şi fug către viitorul candidat la prezidenţiale. Crin Antonescu anunţă, succint, că nu face nicio declaraţie. Ilie Bolojan nu scoate nicio vorbă. Ultima dată când a vorbit la Parlament s-a lăsat cu huiduieli: anunţase concedieri. În spate, Vasile Blaga, fostul lider PDL, e solicitat la o scurtă sesiune foto de câteva doamne liberale. Acceptă, zâmbeşte, apoi intră în sală. Peste 600 de liberali din toate judeţele au fost chemaţi ”la centru” să voteze noul candidat la alegerile prezidenţiale, după ce generalul Ciucă a pierdut războiul politic. 
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
 
Mai întâi a vorbit Daniel David, mai degrabă ca psiholog, apoi ca ministru al Educaţiei. Daniel David a disecat cele trei Românii: una tradiţională, a bunicilor noştri, una euro-atlantică, conectată la valorile occidentale, şi una anti-sistem, care s-a manifestat deplin la alegerile prezidenţiale din noiembrie. ”Problema este nu doar faptul că avem aceste trei Românii, sunt atât de antagonizate încât pun la risc ţesutul social, pun la risc statul modern pe care îl avem”, a avertizat Daniel David. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, l-a criticat în rafală pe Călin Georgescu, candidatul taberei suveraniste. ”Călin Georgescu vorbeşte despre pace, dar se întâlneşte pe ascuns cu simpatizanţi legionari. Vorbeşte despre adevăr, dar îşi ascunde cariera din anii 80”, a spus Predoiu, spre surprinderea unor colegi de partid. ”Nu l-am auzit niciodată pe Predoiu să aibă un mesaj politic atât de direct”, spunea un delegat PNL. ”Nici n-o să-l mai auzi prea curând”, a replicat, amuzat, colegul de bancă.
A urmat la microfon preşedintele partidului, Ilie Bolojan, întâmpinat cu aplauze insistente, însă Bolojan a curmat imediat valul de entuziasm. Preşedintele Senatului, după ce a anunţat tăierea sinecurilor din Parlament, a insistat din nou pentu reforme. ”Cum am ajuns aici?  Datorită promisiunilor neonorate, uneori, datorită unor livrabile discutabile, datorită lipsei de transparenţă şi a lipsei de comunicare”, a spus Bolojan. Pe holuri, unii liberali mai exigenţi l-au corectat: „Din cauza, nu datorită”. 
 
Punctul culminant al şedinţei a fost discursul lui Crin Antonescu. Fostul preşedinte PNL şi-a amintit că în vara anului 2014, la ultimul Congres PNL la care a participat, a intrat în competiţie cu Klaus Iohannis pentru rolul de candidat la prezidenţiale. Atunci, liberalii l-au ales pe Klaus Iohannis. Acum, s-au întors la Crin Antonescu. ”Nu voi fi un preşedinte comod. Nu voi fi comod cu mine, cu partidele, cu elitele României, altele decât cele politice”, a promis Antonescu. În 2014, când Crin Antonescu încă se afla la conducerea PNL, iar fumatul încă era permis la instituţiile publice, mulţi parlamentari se grăbeau să stingă ţigările pe holuri şi să-l asculte pe Crin Antonescu atunci când lua cuvântul în plen. 10 ani mai târziu, câţiva delegaţi liberali trăgeau din ţigări electronice în afara sălii de şedinţe. Au renunţat să vapeze când Crin Antonescu a fost invitat la microfon. Criticat de fostul său tovarăş politic, Victor Ponta, că nu ştie limba engleză, Crin Antonescu a inserat în discurs şi câteva cuvinte desprinse din politica americană. ”The impossible is what we do better. The best”, a spus Crin Antonescu, citând din Donald Trump. ”Imposibilul este ceea ce noi putem să facem cel mai bine, ceea ce noi reuşim cel mai bine”, a tradus tot Crin Antonescu. Pentru o parte a liberalilor, candidatura lui Crin Antonescu este o adevărată misiune imposibilă. ”Sondajele comandate de noi arată că e undeva la 20%, puţin peste Nicuşor Dan. Dar dacă Elena Lasconi se retrage în favoarea lui Nicuşor, suntem mâncaţi. Călin Georgescu are spre 40% în sondaje”, a spus unul dintre liderii locali ai PNL. 
 
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
 
Spre sfârşitul discursului, sala s-a ridicat şi Crin Antonescu a fost aplaudat îndelung. S-a supus la vot. O singură persoană a votat împotriva candidaturii lui Crin Antonescu: deputatul PNL FLorin Roman. Însă Adrian Veştea, secretarul general al PNL, n-a văzut mâna ridicată „împotrivă”.
 
 
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
 
S-a consemnat unanimitate, deşi nici Rareş Bogdan nu a fost ”pentru”. Într-un colţ de sală, departe de microfon şi de centrul atenţiei, Rareş Bogdan era cucerit de conversaţiile din telefon. În urmă cu câteva luni, Crin Antonescu l-a numit ”fanfaron”. Duminică, Antonescu şi-a cerut iertare de la cei pe care i-a supărat. Totuşi, Rareş Bogdan nu a putut vota favorabil.
 
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
 
În final, Crin Antonescu i-a cerut lui Ilie Bolojan un ultim favor: să-i fie şef de campanie. Răspunsul lui Bolojan? ”Declar închise lucrările”. Sala a râs. 
 
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
 
Crin Antonescu şi Ilie Bolojan au venit împreună şi au plecat împreună. Au ignorat presa şi la început, şi la sfârşit. Călcând grăbit spre ieşire, le-a tăiat calea Florin Roman, singurul care votase împotrivă. ”Eu nu v-am votat, domnule preşedinte, pentru simplul motiv că mă aşteptam, ca liberal, să vă cereţi scuze faţă de partid că nu aţi votat Partidul Naţional Liberal”, a spus Florin Roman. “Trebuia să consemneze. Am înţeles”, a răspuns, scurt, Crin Antonescu. În toamnă, Antonescu a declarat public că nu l-a votat pe Nicolae Ciucă la alegerile prezidenţiale, în timp ce Florin Roman a fost unul dintre locotenenţii generalului Ciucă în campanie. După acest scurt schimb de replici, Crin Antonescu şi Ilie Bolojan au luat liftul spre biroul preşedintelui Senatului.
 
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.