Aproximativ 150 de studenţi au luat locul deputaţilor pentru trei zile, în cadrul evenimentului ”Simularea Parlamentului”, timp în care vor propune, dezbate şi adopta proiecte de legi, majoritatea pe educaţie, dar şi pe Codul Penal sau proiecte precum ”Primul loc de muncă”.
Holurile şi sălile Palatului Parlamentului lăsate goale de către deputaţi şi senatori, care preferă să stea în circumscripţii mai ales că e campanie electorală, vor fi ocupate vineri, sâmbătă şi duminică, de aproximativ 150 de tineri care participă la ”Simularea Parlamentului”.
Tinerii, îmbrăcaţi la patru ace, băieţii în costum şi cu papion sau cravată, iar domnişoarele cu tocuri cui şi ţinute business, au început vineri lucrările din cadrul evenimentului ”Simularea Parlamentului”, cu o şedinţă festivă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Timp de trei zile scaunul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, va fi ocupat de George Velcea, masterand la SNSPA. El a spus, după prima şedinţă de plen, că s-a simţit foarte bine în fruntea Camerei şi că speră că nu se pune problema de vreo schimbare a sa din funcţie, în contextul în care Zgonea este pe punctul de a fi schimbat din fruntea Camerei.
”Chiar dacă e doar o simulare, intri în pielea preşedintelui Camerei Deputaţilor. (...) Sigur că este greu (să conduci şedinţele de plen - n.r.). În momentul în care o persoană îşi asumă o funcţie, îşi asumă o responsabilitate, are o anumită putere de decizie şi trebuie să fie foarte atent ca totul să se desfăşoare conform procedurilor, conform Regulamentului”, a declarat George Velcea.
În cele trei zile, cei 150 de studenţi vor propune, dezbate şi adopta peste 20 de proiecte legislative, majoritatea fiind pe sistemul de educaţie, dar şi unele care vizează reducerea şomajului în rândul tinerilor sau crearea de locuri de muncă pentru tineri.
”Spre exemplu, în România procesul Bologna nu a fost implementat corespunzător. După cum ştiţi, s-a trecut de la facultăţile de la patru ani la trei ani şi au fost comasate foarte multe materii. Teoretic, educaţia e centrată pe studenţi, dar practic nu e chiar aşa. Studentul ar trebui pus în centrul procesului educaţional”, a mai spus George Velcea.
Unii dintre participanţi spun că nu îşi doresc neapărat o carieră în politică, însă cele trei zile petrecute în Legislativ le oferă posibilitatea de a ”testa terenul” şi recunosc că nu au în momentul de faţă niciun model de politician pe care ar dori să-l urmeze.
”Aş schimba puţin Codul Penal. Pedepsele principale şi complementare din Codul Penal care sunt bine de modificat. Articolul 53 care se leagă de pedepsele principale pentru persoanele juridice trebuie modificat, pentru că sunt pedepse foarte uşoare care li se aplică”, a spus Alexandra Grigorie, una din participante.
Unii dintre studenţii care participă la acest proiect se visează peste câţiva ani ocupând fotoliile din Parlament.
”Chiar mi-aş dori (să fiu deputat - n.r.). Fac parte şi dintr-un partid politic şi îmi doresc să mă implic din ce în ce mai mult. Momentan la noi în ţară femeile nu au un rol atât de important în politică, dar probabil că în viitor vor avea o influenţă mult mai mare. Un model pentru mine ar fi Alina Gorghiu, pentru că e şi preşedinte al PNL”, a spus Raluca Mihnea, participantă la eveniment.
În cadrul şedinţei festive, deputatul PNL Răzvan Mironescu le-a spus tinerilor că aceştia ar trebui să se implice mai mult în rezolvarea problemelor civice.
"Sala aceasta ar trebui să fie plină, pentru că tinerii au păreri bine conturate şi trebuie să se implice în rezolvarea problemelor civice. (...) În noiembrie 2014, în campania pentru alegerile prezidenţiale, votul tinerilor a răsturnat în al doilea tur de scrutin un posibil rezultat dezastruos pentru România. Şi lucrurile care s-au întâmplat atunci trebuie să devină o normalitate şi să se întâmple la toate scrutinele electorale care vor fi de acum încolo", a spus Mironescu, de la tribuna Parlamentului.
Între cele 20 de proiecte de lege care vor fi dezbătute şi votate în aceste zile, majoritatea vizează modificarea Legii Educaţiei Naţionale.
Unul din proiectele ce urmează să intre în circuitul parlamentat în cadrul evenimentului este ”Primul loc de muncă”, conform căruia angajatorii care încadrează în muncă, cu normă întreagă, pe durată nedeterminată, tineri cu vârsta cuprinsă între 16-29 de ani primesc lunar o sumă egală cu valoarea salariului minim de bază brut şi sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pe o perioada de 18 luni.
Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, cei mai afectaţi de lipsa locurilor de muncă sunt tinerii cărora li se spune că nu au experienţa necesară pentru a fi angajaţi, iar stimularea angajatorilor pentru crearea locurilor de muncă pentru tineri se face prin subvenţionarea locurilor de muncă.
Cei 150 de tineri participanţi la ”Simularea Parlamentului” au fost împărţiţi în grupuri parlamentare precum PSD, PNL, UNPR sau ALDE, potrivit configuraţiei Parlamentului actual. Aceştia au participat vineri la şedinţe de grup parlamentar, urmând ca sâmbătă să se întrunească în comisiile de specialitate pentru a dezbate şi a da rapoarte pe legi, iar duminică vor dezbate şi adopta în plenul Camerei Deputaţilor proiectele de lege.
Proiectul este la a treia ediţie şi este organizat de Societatea Europeană pentru Justiţie, în parteneriat cu Societatea Studenţilor Universităţii Bucureşti şi cu sprijinul Camerei Deputaţilor şi încurajează tânăra generaţie să se implice în viaţa comunităţii şi să dezvolte simţul civic.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.