REPER a transmis, marţi, după participarea la consultările de la Palatul Victoria cu premierul Marcel Ciolacu, că vrea organizarea de alegeri libere şi corecte, la termen, cu respectarea legislaţiei în vigoare, fără devansări de calendar şi decizii politice care să favorizeze anumiţi competitori, cu o consultare mai largă care să includă societatea civilă.
”Partidul REPER a participat astăzi la consultările de la Palatul Victoria şi a transmis un mesaj clar: vrem organizarea de alegeri libere şi corecte, la termen, cu respectarea legislaţiei în vigoare, fără devansări de calendar şi decizii politice care să favorizeze anumiţi competitori, cu o consultare mai largă care să includă societatea civilă, atât în ceea ce priveşte calendarul cât şi procesul electoral, în sine”, spune formaţiunea într-un comunicat oficial.
Potrivit REPER. este nevoie de o asumare din partea coaliţiei PSD-PNL cu privire la organizarea defectuoasă a alegerilor din iunie, demiterea celor care au fost responsabili, în frunte cu conducerea AEP şi luare de urgenţă a măsurilor necesare pentru asigurarea unui proces electoral corect, funcţional şi transparent pentru alegerile ce urmează.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Am înţeles de la premier că alegerile generale vor fi în decembrie, la termen. Şi alegerile prezidenţiale trebuie să respecte aceleaşi reguli. Devansarea calendarului sau comăsari decise arbitrar vor scădea din nou încrederea oamenilor că în România mai funcţionează democraţia sau că mai există un minim respect pentru procesele democratice. Am cerut organizarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare cu monitorizarea internaţională a Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului din cadrul OSCE, cu care am avut mai multe discuţii şi care a avut deja o misiune specială de evaluare înaintea alegerilor din 9 iunie. Decizia comasării şi schimbările abuzive ale legislaţiei cu doar câteva luni înainte de alegeri, împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneţia, organizarea deficitară a scrutinului şi acuzaţiile de fraudă de la alegerile acestea ne arată foarte limpede că este nevoie de această monitorizare internaţională şi de creşterea transparenţei, pe de o parte, iar pe de altă parte că reforma legislaţiei electorale este o urgenţă. Partidul REPER a depus un proiect de Cod electoral în Parlamentul României care poate fi o bază serioasă şi solidă pentru reformă”, a declarat Ramona Strugariu, copreşedintă REPER.
“Funcţionăm deficitar, nedemocratic şi ne mirăm că oamenii votează populişti şi extremişti. Şeful Autorităţii Electorale Permanente declară public că susţine eliminarea observatorilor independenţi şi a presei din secţiile de vot la următoarele scrutinuri, în condiţiile în care ştim cum au dispărut voturile REPER din secţii, şi nimeni nu asumă minima responsabilitate a unei demiteri şi a unei comisii de anchetă, pe care am solicitat-o în mod repetat. Premierul este şi lider PSD, coaliţia de guvernare are o responsabilitate faţă de oameni şi faţă de lege, atât la nivel ministerial, cât şi la nivel parlamentar, pe care nu e posibil să o ignore. Avem toată deschiderea să discutăm soluţii, am spus asta la consultări, dar să nu ne batem joc de încrederea oamenilor şi de dreptul lor la alegeri corecte. I-am cerut premierului Ciolacu să extindă seria consultărilor şi în zilele următoare şi să-i invite la discuţii pe reprezentanţii societăţii civile, care au jucat un rol cheie în observarea alegerilor europarlamentare şi locale. Apreciem mult efortul şi expertiza societăţii civile şi credem că invitarea reprezentanţilor acesteia este un act de normalitate”, a declarat şi Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.