Renate Weber, candidat din partea PSD-ALDE la funcţia de Avocat al Poporului, a declarat, miercuri, la Parlament, că în privinţa atacării ordonanţelor de urgenţă trebuie făcută o analiză în fiecare caz, dar că ea doreşte ca instituţia să devină mai activă şi mai prezentă în societate în legătură cu respectarea drepturilor şi libertăţilor. „Cred că trăim o perioadă de timp în care văd - nu doar în România, am constatat acest lucru şi la nivel european - o delăsare din partea cetăţenilor când e vorba de drepturile lor”, a spus Renate Weber.
„Din ce ştiu eu, Avocatul Poporului din România este singura instituţie din Europa care are asemenea competenţe (atacarea actelor normative la CCR - n.r.). În fiecare situaţie urmează de fapt o analiză pe care o face intern instituţia. Eu nu pot să vă dau un răspuns în general, pentru că nu ştiu ce situaţii se vor ivi”, a declarat Renate Weber despre atacarea ordonanţelor de urgenţă.
Ea a spus că, din păcate, atenţia publică nu a mai fost pe apărarea drepturilor şi libertăţilor, ci s-a mutat pe zona aceasta. „Mie mi se pare foarte importantă acea latură care spune de cooperarea Avocatului Poporului înainte de elaborarea legilor şi ordonanţelor, acţiunea de a preveni eventuala încălcare a drepturilor şi libertăţilor”, a adăugat Weber.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În opinia sa, şi comunicarea din partea Avocatului Poporului ar trebui să se schimbe şi prezenţa sa în ceea ce priveşte apărarea drepturilor.
„Cred că trăim o perioadă de timp în care văd - nu doar în România, am constatat acest lucru şi la nivel european - o delăsare din partea cetăţenilor când e vorba de drepturile lor. Văd o uşurătate care pe mine uneori mă pune pe gânduri, pentru că ştiu cât de uşor e ca după ce ai creat o breşă de încălcare a unui drept să continui cu alte abuzuri. Şi mie mi-ar face plăcere să găsesc o formulă prin care oamenii din ţara asta să conştientizeze cât este de importantă respectarea drepturilor pe care ei le au”, a subliniat Renate Weber.
Întrebată dacă ar fi atacat la CCR ordonanţa de urgenţă 13 de la începutul anului 2017, Weber a evitat un răspuns clar, spunând că nu vrea să se pună în situaţia lui Victor Ciorbea.
Renate Weber a menţionat însă că ţine foarte mult la parlamentarism şi că ar trebui reduse la minimun ordonanţele de urgenţă.
Ea a spus că, în cazul în care va fi aleasă în funcţia de Avocat al Poporului, în cazul ordonanţelor se va face evaluare pe fiecare caz dacă trebuie atacate sau nu la CCR.
Comisiile juridice ale Parlamentului i-au validat, miercuri, pe cei trei candidaţi pentru funcţia de Avocat al Poporului - Renate Weber, Peter Eckstein Kovacs şi Constantin Cătălin Voinea-Mic. Plenul Parlamentului urmează să decidă, tot astăzi, prin vot cine va fi ales Avocat al Poporului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.