Regulamentul Grupului Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) prevede obligativitatea conformării la recomandările cuprinse în raport, într-un anumit interval de timp. De asemenea, se prevede expres transmiterea de date către GRECO cu privire la stadiul implementării măsurilor în vederea conformării. Vineri seară, ministrul Justiţiei, Todorel Toader, scria pe pagina de Facebook, că a solicitat GRECO să transmită şi la Ministerul Justiţiei comunicatul oficial cu privire la ”obligativitatea" recomandărilor şi soma orice ”deţinător să facă public un astfel de comunicat oficial”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Regulamentul GRECO, adoptat în prima întrunire plenară din 1999 şi la care s-au adăugat amendamente ultima dată în perioada 19 – 23 iunie 2017, prevede procedurile exacte de funcţionare ale organismului. Documentul este postat pe site-ul oficial al GRECO, în secţiunea de documente cheie. 

Pe lângă modalitatea de organizare, conducere şi alte chestiuni administrative, Regulamentul prevede procedurile clare de evaluare şi regulile de conformare la recomandări.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Regula 30 din Regulament prevede obligativitatea conformării la recomandările GRECO cuprinse în raportul de evaluare.

Potrivit documentului, ”membrii GRECO trebuie să respecte recomandările conţinute în raportul de evaluare şi să le pună pe deplin în aplicare, în termenul stabilit de GRECO”.

De asemenea, se prevede în mod expres, obligativitatea transmiterii unui raport intermediar, în termen de 18 luni de la adotarea raportului de evaluare, în care să se precizeze stadiul măsurilor dispuse în vederea conformării.

Vineri seară, ministrul Justiţiei a scris pe pagina oficială de Facebook că a solicitat GRECO să transmită şi la Ministerul Justiţiei comunicatul de presă oficial referitor la "obligativitatea" recomandărilor.

”Am solicitat la GRECO să transmită şi la MJ comunicatul oficial referitor la «obligativitatea» recomandărilor din recentul raport, despre care se tot vorbeşte în presă. Răspunsul primit - «Nu există un comunicat oficial, însă se pare că a existat o corespondenţă electronică la nivel de Secretariat»! În aceste condiţii, solicit oricărui deţinător să facă public un astfel de comunicat oficial!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.


GRECO a făcut public, în luna aprilie, Raportul referitor la România în care îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

Raportul notează, de asemenea, că amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament în decembrie 2017 nu conţin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate iniţial în vară. Totuşi, GRECO este îngrijorată de impactul potenţial al legilor, inclusiv pentru structura de personal a instanţelor şi a parchetelor.

"În pofida importanţei şi a obiectivului vast al acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător iar procesul legislativ a fost discutabil", consideră GRECO.

GRECO solicită României să renunţe la ideea creării unei secţii speciale pentru anchetarea infracţiunilor din sistemul judiciar.
Documentul ia act de procesul de revocare din funcţie a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, iniţiat în luna februarie şi reînnoieşte apelul la garanţii suplimentare în ceea ce priveşte numirea şi revocarea procurorilor şefi de către executiv.

GRECO este în egală măsură critic cu privire la amendamente propuse la legislaţia penală considerând că, în cazul în care acestea vor fi adoptate, în mod clar vor contraveni unora dintre angajamentele internaţionale ale României, inclusiv Convenţia privind legislaţia penală în domeniul corupţiei.

"Amendamentele cu privire la procedura penală discutate în prezent în comisia parlamentară comună sunt percepute de alte state ca o ameninţare la adresa concretizării asistenţei judiciare reciproce", notează documentul.

De asemenea, raportul critică "o serie de proiecte de lege iniţiate în Senat în 21 decembrie 2017 care ar atenua prevederile referitoare la incriminarea diverselor infracţiuni de corupţie din Codul penal; de exemplu, mita şi traficul de influenţă nu s-ar mai aplica în cazul funcţiilor alese, iar în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, amendamentele ar dezincirmina total infracţiunile cu un prejudiciu sub 200.000 de euro". 

GRECO invită România să prezinte stadiul reformelor în justiţie în următoarea sa reuniune plenară din 18 - 22 iunie 2018 şi să se abţină de la adoptarea unor amendamente la legislaţia penală care ar submina lupta anticorupţie.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost audiat, miercuri, în plenul Senatului, la "Ora Guvernului", la solicitarea PNL, pentru a da explicaţii cu privire la raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO). 

Toader a declarat, la "Ora Guvernului", că raportul GRECO a fost transformat într-o temă politică mult mediatizată şi cu multe "inexacităţi", afirmând că a fost somat să publice raportul imediat ce l-a primit, altfel ar însemna că are ceva de ascuns.

De asemenea, acesta a spus că a vorbit cu experţii GRECO şi nu i-au creat convingerea că, profesional, se ridică la nivelul conţinutului raportului.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat că nu înţelege de ce liberalii au decis să irosească timpul pentru a critia legile justiţiei, când ministrul putea fi întrebat despre alte lucruri din agenda sa şi programul de guvernare.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a spus că puterea s-a ferit să sesizeze Comisia de la Veneţia, pentru că evaluarea internaţională independentă din domeniul justiţiei va scoate în evidenţă subminarea statului de drept.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că lupta împotriva corupţiei este un demers politic, nu unul natural, specific statului de drept. El a mai susţinut că este o campanie similară cele din anii '50 împotriva burghezo-moşierimii.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.