Fostul candidat la Preşedinţie Ramona Ioana Bruynseels afirmă că cei 33 de miliarde de euro care ar urma să revină României din fondul de relansare economică de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană trebuie folosiţi pentru digitalizare, iar Guvernul ar trebui să creeze o celulă cu oameni competenţi care să gândească un plan complex prin care să se producă interconectarea instituţiilor statului prin digitalizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Aşadar, avem prin NextGenerationEU 33 de milarde de euro la dispoziţie pe care le putem folosi la digitalizarea instituţiilor româneşti.

”Până acum ni se spunea că nu sunt bani pentru implementarea de sisteme digitale şi smart city. Uite-i că sunt! Scuza asta nu o mai aveţi, domnilor primari, domnilor miniştri, domnilor secretari de stat şi domnilor tăietori de frunze la câini de prin ministere şi agenţii. Rămâne problema legislaţiei care ţine excusiv de parlamentari ca să o simplifice, astfel încât să nu mai existe piedici birocratice”, scrie Bruynseels pe Facebook.

Totodată, în opinia sa, Guvernul ar trebui să creeze o celulă cu oameni competenţi care să gândească un plan complex prin care să se producă interconectarea instituţiilor statului prin digitalizare.

”Acest lucru este de prioritate 0. Dacă nu îl facem, în 2027 vom fi tot aici: la dosarul cu şină şi la plimbatul de la o instituţie la alta, prin oraş”, avertizează Ramona Ioana Bruynseels, adăugând: ”Dragi europarlamentari, staţi cu gura pe oamenii voştri şi convingeţi-i să să facă tot posibilul ca să atragem aceste fonduri. În caz contrar, nu mai veniţi la noi să vă mai votăm vreodată!”.

Ea îi avertizează pe europarlamentari, că dacă nu fac acest lucru, înseamnă că sunt ”inutili şi inodori politic” şi că nu dau nimic în schimb naţiunii care i-a trimis în Parlamentul European.

Preşedinta Comiei Eurpene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat miercuri instituirea unui fond de relansare economică - în valoare de 750 de miliarde de euro -, un plan excepţional de ajutorare, foarte aşteptat de către state membre UE afectate de pandemia covid-19.

Din cele 750 de miliarde de euro, 173 de miliarde de euro urmează să fie deblocate Italiei (82 de miliarde de euro reprezentând ajutoare directe şi 81 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi). Spaniei urmează să i se orefe 140 de miliarde de euro (77 de miliarde de euro subvenţii şi 63 de miliarde de euro  împrumuturi).

Comisarul European Adina Vălean a explicat miercuri seară că România va primi, conform propunerii Comisiei Europene, numai prin fondul de redresare economică Next Generation EU, adoptat de CE, un total de 31,206 miliarde de euro. 19,62 de miliarde sunt sub formă de granturi şi 11,58 de miliarde sub formă de împrumuturi. România este, ca total alocat, a şasea ţară din Uniunea Europeană, după Italia, Spania,  Polonia, Franţa şi Grecia. 

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.