Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, joi, că Guvernul va emite, vineri, o Ordonanţă de Urgenţă prin care interceptările în dosarele penale vor fi efectuate de către poliţia judiciară folosind infrastructura deja existentă a Serviciului Român de Informaţii, fără implicarea personalului SRI.
”România nu are altă infrastructură decât cea administrată de către SRI. Am decis folosirea infrastructurii Serviciului, cu excluderea oricărei implicări umane a SRI şi cu implicarea exclusivă a procurorilor şi poliţiei judiciare”, a declarat Raluca Prună precizând că pe viitor poliţiştii judiciari se vor ocupa de interceptări.
În elaborarea OUG, Ministerul Justiţiei s-a consultat atât cu Parchetele, cât şi cu SRI, această din urmă instituţie fiind de acord cu soluţia propusă. Vineri, CSAT urmează să dea avizul necesar acestei Ordonanţe.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Guvernul a lucrat la o Ordonanţă de Urgenţă, a făcut acest lucru împreună cu toate Parchetele, cu Ministerul Public, DIICOT şi DNA şi mâine avem CSAT, pentru că ne trebuie avizul CSAT, şi mâine seară Guvernul va adopta această Ordonanţă de Urgenţă”, a anunţat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, după şedinţa Executivului.
Întrebată dacă prin respectiva OUG va detaşa şi numărul de poliţişti pe care i-a solicitat DIICOT şi DNA, Prună a răspuns negativ. ”Discuţiile încă urmează a fi făcute cu Ministerul de Interne, dar sper ca imediat după adoptarea acestei OUG, într-adevăr să fim în măsură să avem un corp de poliţie judiciar, un corp redus, dar un corp care să fie la dispoziţia procurorului şi care să poată fi elementul uman pe care îl reclamă CCR în folosirea acestei infrastructuri existente la SRI”, a arătat Prună.
Legat de faptul că reprezentaţii SRI au spus că în urma deciziei CCR au probleme cu instrumentarea problemelor de securitate naţională, trădare, terorism, jurnaliştii au întrebat-o pe Raluca Prună dacă Ordonanţa va rezolva şi acestă problemă, ministrul Justiţiei a spus că că Guvernul nu are un punct de vedere legat de situaţia invocată de SRI.
”Aş dori să vă rog să vă adresaţi SRI pentru clarificarea a ceea ce SRI a declarat. Ordonanţa nu atinge cu absolut nimic cadrul de siguranţă naţională. Ordonanţa nu face decât să pună în acord ceea ce CCR a crezut că trebuie pus în acord cu decizia sa, deci nu pot face acum comentarii cu privire la modul în care ar fi afectată siguranţa naţională”, a arătat Prună, precizând că Guvernul nu are un punct de vedere legat de această situaţie invocată de SRI.
”Deocamdată, Guvernul nu are un punct de vedere, o să anailzăm ce au declarat cei de la SRI şi vom discuta cu ei, nu numai vom analiza. Ideea este că instituţiile trebuie să conlucreze şi trebuie să discutăm”, a mai spus Prună.
Ministrul Justiţiei a mai spus că trebuie iniţiată o dezbatere în societate, iar societatea să decidă dacă vrea ca pe viitor să dubleze infrastructura existentă la parchete pentru interceptări sau este suficientă aparatura existentă la acest moment. "Poate că în urma dezbaterii rezultă că există toate garanţiile de a folosi aparatura SRI. (...) Trebuie să avem o dezbatere cu societatea şi cu experţii în IT, cu alte state", a spus Prună. Ea a mai spus că Ordonanta de Urgenţă "nu atinge cu nimic cadrul de siguranţă naţională şi nu face decât să pună în acord legislaţia cu decizia CCR".
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a fost convocat pentru vineri de către preşedintele Klaus Iohannis, subiectul şedinţei fiind decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de SRI în dosarele penale.
La finalul şedinţei CSAT, preşedintele Iohannis va face o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni.
Subiectul şedinţei îl constituie decizia Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei.
Motivarea deciziei Curţii a fost publicată miercuri.
CSAT a fost convocat într-o şedinţă ce va avea loc imediat ce preşedintele Iohannis revine în ţară din vizita în Israel şi Palestina.
Înainte de publicarea motivării deciziei CCR, o şedinţă a CSAT fusese anunţată pentru 15 martie.
Curtea Constituţională a decis, în 16 februarie, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională.
CCR arată, în motivare, că decizia se aplică dosarelor aflate pe rol. ”Aceasta înseamnă că, pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privinţa cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, aplicându-de, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată”, potrivit motivării CCR.
În ceea ce priveşte hotărârile definitive, Curtea precizează că ”această decizie poate servi ca temei de revizuire, în baza art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală, în această cauză, precum şi în cauzele în care au fost ridicate excepţii de neconstituţionalitate similare, înaintea datei publicării deciziei în Monitorul Oficial.
DNA a cerut, miercuri, suplimentarea bugetului cu aproape 10,5 milioane de euro, pentru a putea să achiziţioneze tehnică de interceptare şi a detaşa 130 de ofiţeri care să se ocupe de supravegheri operative şi înregistrări ambientale. Activitatea DNA ar putea reveni la standardele din prezent în aproximativ doi ani după asigurarea acestor resurse, au precizat reprezentanţii parchetului anticorupţie.
Şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cere înfiinţarea unui serviciu tehnic, prin OUG, pentru a putea continua activităţile de supraveghere din dosarele penale. Direcţia vrea suplimentarea bugetului cu peste 20 de milioane de euro pentru echipamente tehnice şi detaşarea a 200 de poliţişti.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, declara marţi, înainte de publicarea motivării deciziei CCR, că va promova o Ordonanţă de Urgenţă care să prevadă că infrastructura pentru interceptări poate fi utilizată de poliţişti şi procurori, apreciind că "singura soluţie e să folosim infrastructura asigurându-ne că personalul e abilitat de a face cercetare penală".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...