Curtea Constituţională susţine, în motivarea deciziei privind revizuirea sentinţelor date în baza unor dispoziţii neconstituţionale din lege, că excepţia de neconstituţionalitate se aplică tuturor cauzelor aflate pe rol, iar revizuirea se poate face doar în dosarele în care a fost ridicată aceasta.
Curtea Constituţională stabileşte că revizuirile deciziilor instanţelor pot avea loc, în cazul ridicării excepţiei de neconstituţionalitate, doar în speţele unde această excepţie a fost ridicată.
Totodată, judecătorii arată că excepţia de neconstituţionalitate se aplică tuturor cauzelor care sunt pe rolul instanţelor la momentul publicării acesteia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"În privinţa cauzelor care nu se află pe rolul instanţelor judecătoreşti la momentul publicării deciziei de admitere a Curţii, fiind vorba despre un raport juridic epuizat - facta praeterita, Curtea reţine că partea nu mai poate solicita aplicarea deciziei de admitere, întrucât decizia de admitere a Curţii nu poate constitui temei legal pentru o acţiune în justiţie, în caz contrar consecinţa fiind extinderea efectelor deciziei Curţii pentru trecut", scriu judecătorii, reiterând că deciziile Curţii nu pot fi retroactive.
CCR stabileşte însă că, "în mod excepţional", aplicarea pentru viitor a deciziilor sale vizează cauzele în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate, chiar dacă, până la momentul publicării în Monitorul Oficial a deciziei de neconstituţionalitate, cauzele au fost soluţionate definitiv şi irevocabil. Astfel, excepţiile ridicate în această situaţie pot duce la o revizuire pe bază de neconstituţionalitate.
Judecătorii spun că, în cauzele în care a fost dată o soluţie definitivă, dar în care nu a fost dispusă sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie având ca obiect o dispoziţie dintr-o lege sau ordonanţă declarată neconstituţională, "acestea reprezintă o facta praeterita, de vreme ce cauza a fost definitiv şi irevocabil soluţionată", iar revizuirea nu poate fi aplicată.
CCR a admis astfel excepţia de neconstituţionalitate cu privire la revizuirile deciziilor, afirmând că "în dezacord cu jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, (...) potrivit noilor norme procesual penale, respectiv art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală, decizia Curţii prin care s-a constatat neconstituţionalitatea unui text de lege constituie motiv de revizuire indiferent dacă s-a invocat sau nu excepţia de neconstituţionalitate în cauza în care s-a pronunţat hotărârea a cărei revizuire se cere", iar acest lucru nu corespunde normelor constituţionale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.