Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi despre protestul medicilor din ambulatoriu că Ministerul Sănătăţii va face tot ce este posibil în aşa fel încât să susţină demersurile CAS pentru ca de la data de 1 iulie, fondurile alocale atât mediciinii primare cât şi medicinii ambulatorii, să nu scadă, pentru că îşi propun să schimbe piramida serviciilor, să ne îndreptăm spre servicii ambulatorii.
Alexandru Rafila a declarat joi, despre protestul medicilor din ambulariu că ”serviciile medicale, fie că discutăm de asistenţă medicală primară, ambulatoriu, sau spitalicesc, sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
”Ministerul Sănătăţii va face tot ce este posibil în aşa fel încât să susţină demersurile CAS pentru ca de la data de 1 iulie, fondurile alocale atât medicinii primare cât şi medicinii ambulatorii, să nu scadă, pentru că noi ne dorim să evoluăm, să schimbăm piramida serviciilor, să ne îndreptăm spre servicii ambulatorii, care trebuie finanţate corespunzător”, a spus ministrul
Alexandru Rafila a arătat că anul trecut, odată cu contractul cadru, veniturile medicilor care lucrează în medicina de familie şi ambulatorii a crescut, dar problema a fost la începutul anului, pentru că suma alocată pentru tot anul nu acoperea valoarea punctelor stabilite la 1 iulie 2023.
”S-a trecut la această soluţie intermediară, de finanţare până la 1 iulie, cu aceeaşi valoare ca şi anul trecut, cred că în acest an, dacă reuşim să păstrăm aceeaşi valoare, cred este o abordare raţională, care ţine cont şi de contextul economic. Perspectiva, din punctul meu de vedere, trebuie să ţină cont că serviciile ambulatorii, inclusiv spitalizarea de zi, care se poate realiza în aceaste servicii, trebuie să fie prioritară dacă ne dorim ca sistemul din sănătate din România să fie sustenabil. Eu aşa cred că trebuie să facem în viitor”, a mai spus ministrul.
Despre proiectul pilot pentru unităţile de primiri urgente, pentru achiziţii centralizate pentru materiale, despre care a vorbit ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, Rafila a spus că întotodeauna, când faci o achiziţie centralizată, care se referă la un preţ care nu este discordant de la o unitate la alta, i se pare o idee bună.
”Observăm pe piaţa românească diferenţe mari între preţurile de achiziţie între diversele unităţi medicale iar o astfel de achiziţie centralizată nu înseamnă neapărat că statul cumpără pentru fiecare unitate sanitară. Noi avem un oficiu naţional pentru achiziăţii, în subordinea Ministerului Finanţelor, şi acolo se poate stabili un contract cadru iar spitalele să poată să achiziţioneze produse de bună calitate, de la furnizori, cu preţuri care sunt competitive pe piaţă”, a subliniat ministrul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.