PSD propune, prin amendamentele pe care vrea să le depună la legea consumatorului vulnerabil, creşterea plafonului de venit pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, intrarea în vigoare a legii la 1 octombrie şi reducerea la 30 de zile a termenului pentru elaborarea normelor de aplicare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Social-democraţii vor ca venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire să fie de 1149lei/persoană în cazul familiei să de 2053 lei în cazul persoanei singure, proiectul Executivului stabilind acest plafon la 810 lei/persoană în cazul familiei şi la 1445 lei în cazul persoanei singure. Argumentul PSD este că astfel, pot beneficia de ajutor de încălzire 747.000 de gospodării, reprezentând 10% din total gospodării existente în România.

De asemenea, PSD propune ca valoarea de referinţă, care în proiect este de 250 lei/lună pentru gaze naturale, de 500 lei/lună pentru energie electrică şi de 160 lei/lună pentru combustibili solizi si/sau petrolieri, să fie indexată anual, de la 1 ianuarie, cu indicele inflaţiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

PSD mai vrea ca suplimentul de energie propus prin proiectul de lege pentru persoanele care se încadrează în plafonul stabilit de lege să primească acest  beneficiu pentru fiecare tip de energie utilizat, propunând şi un nivel mai mare al acestor sume decât cel avansat de Guvern.

Social-democraţii mai vor ca legea să intre în vigoare la 1 octombrie 2021, nu la 1 septembrie 2022, cum prevede proiectul iniţial, iar termenul de elborare a normelor de aplicare a legii să fie de 30 de zile, nu de 90.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat deja că partidul va veni la 1 septembrie cu mai multe pachete de legi, mai ales în zona economică.

”Aş dori, dintre acestea, să vă prezint din amendamentele la Legea consumatorului vulnerabil, unde vom veni cu extinderea numărului persoanelor care primesc ajutor de încălzire, indexarea anuală a ajutorului de încălzire cu rata inflaţiei, creşterea ajutorului acordat pentru fiecare tip de încălzire şi, nu în ultimul rând, reducerea TVA-ului. În ultimele zile, în spaţiul public, toate discuţiile s-au dus în ceea ce priveşte, cum este şi normal, facturile noastre personale de acasă. Scumpirea energiei şi a gazelor este şi în zona economică, la agenţii economici. Scumpindu-se necontrolat energia, automat vom avea importuri mult mai mari şi deficitul comercial, deja de peste 20%, mărit faţă de anul trecut, va fi şi mai mare, iar presiunea pe euro şi pe rata de schimb va fi una şi mai mare”, a afirmat el.

Proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost depus la Senat în 30 martie, fiind adoptat la 17 mai., pentru ca la 19 mai să fie înregistrat la Cameră, unde câteva comisii şi-au dat avizul însă raportul , care intră în sarcina comisiilor de politică economică, de industrii şi de muncă, nu a fost elaborat. Ministrul Muncii Raluca Turcan s-a şi adresat preşedintelui Camerei Deputaşilor, liderul PNL Ludovic Orban, solicitând urgentarea adoptării legii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.