Discuţiile privind formarea Guvernului condus de Viorica Dăncilă vor fi amânate pentru că social-democraţii nu au ajuns la o înţelegere privind unele portofolii, a declarat, luni, preşedintele PSD Tulcea, Horia Teodorescu. Astfel, în şedinţa de luni a Comitetului Executiv Naţional (CEx) al PSD ar urma să se discute despre programul de guvernare, iar o nouă şedinţă a CEx este programată pentru vineri, pentru a decide asupra componenţei viitorului Guvern, afirmă surse din PSD.
"Discuţiile privind componenţa Guvernului se amână, nu s-a ajuns la o înţelegere privind unele portofolii", a declarat liderul PSD Tulcea, Horia Teodorescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea.
El a făcut aceste declaraţii luni, la Parlament, unde a mers la o discuţie cu liderul partidului, Liviu Dragnea.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În şedinţa de luni a Comitetului Executiv Naţional vor avea loc discuţii despre programul de guvernare, iar o nouă şedinţă a CEx este programată pentru vineri, pentru a lua o decizie în privinţa componenţei Guvernului Dăncilă, spun surse din PSD.
Numeroşi miniştri îşi vor păstra funcţiile şi în Cabinetul Dăncilă, cei înlocuiţi urmând să fie în primul rând cei care şi-au exprimat explicit susţinerea faţă de fostul premier Mihai Tudose sau consideraţi apropiaţi lui şi vicepremierului Marcel Ciolacu, astfel că discuţiile vor viza în principal ministerele Transporturilor, Turismului, Culturii şi pe cel al Fondurilor Europene, al cărui titular, Marius Nica, a demisionat vineri.
Postul de ministru al Transporturilor ocupat de Felix Stroe i-ar putea reveni lui Răzvan Cuc, care a mai deţinut această funcţie, sau lui Sorin Bota, fost secretar de stat în minister în mandatul lui Miron Mitrea.
În cazul Ministerului Fondurilor Europene, este vehiculat numele lui Eugen Teodorovici, susţinut de filiala Tulcea, judeţ pe care îl şi reprezintă în Parlament. Iniţial, acesta ar fi fost luat în calcul şi pentru Finanţe, însă este posibil ca actualul deţinător al portofoliului, Ionuţ Mişa, să rămână în funcţie.
Cu toate acestea, Teodorovici declara duminică după-amiază că încă nu i s-a propus vreo funcţie.
"Până mâine vom vedea exact, până maine se poartă discuţii, nu am avut încă o discuţie la nivelul partidului”, a spus el.
Întrebat dacă ar vrea să fie ministrul Fondurilor Europene sau ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat: „Acolo unde partidul consideră că are nevoie de noi, vom spune da. Orice om politic trebuie să fie onorat să fie într-o poziţie publică în care să poată să facă pentru poporul său lucrurile bune, eu zic că asta e abordarea corectă a fiecarui politician”.
Pentru Ministerul Culturii, deţinut de Lucian Romaşcanu, sunt discutate mai multe variante. Există voci din partid care susţin menţinerea acestuia în funcţie, însă este luată în calcul şi înlocuirea lui cu Ionuţ Vulpescu, cel care a mai deţinut acest portofoliu în Cabinetul Grindeanu. Site-ul stiripesurse.ro a dat ca posibilă nominalizarea actorului George Ivaşcu la conducerea acestui minister.
În ceea ce priveşte Ministerul Turismului, deţinut de Mircea Titus Dobre, numele viitorului titular încă se discută.
Şi ministrul Dialogului Social Gabriel Petrea şi-ar putea pierde funcţia, însă nici în cazul lui nu este cunoscut încă niciun posibil succesor. O situaţie la fel de incertă este cea a ministrului Tineretului şi Sportului Marius Dunca.
Alţi miniştri care ar putea fi înlocuiţi sunt Liviu Pop (Educaţie) şi Florian Bodog (Sănătate). Ministerul Educaţiei ar putea reveni Ecaterinei Andronescu, care a mai ocupat acest post, în timp ce pentru cel al Sănătăţii, unul dintre numele luate în calcul este cel al Rodicăi Nassar.
La Ministerul Apelor, de unde ministrul Doina Pană a demisionat înainte de plecarea lui Mihai Tudose, a fost deja confirmat prin votul CEx Ioan Deneş.
Rovana Plumb ar putea prelua postul de vicepremier fără portofoliu deţinut de Marcel Ciolacu.
Dintre miniştrii social-democraţi vor rămâne în Guvern Paul Stănescu (ministru al Dezvoltării şi vicepremier), Lucian Georgescu (ministrul Cercetării), Carmen Dan (ministru de Interne), Olguţa Vasilescu (ministrul Muncii), Mihai Fifor (ministrul Apărării), Petre Daea (ministrul Agriculturii), Tudorel Toader (ministrul Justiţiei), Victor Negrescu (ministru pentru Afaceri Europene), Andreea Păstârnac (ministru pentru Românii de pretutindeni), Gheorghe Şimon (ministrul Economiei), Ilan Laufer (ministru pentru Mediul de Afaceri), Lucian Şova (ministrul Comunicaţiilor).
ALDE îşi va păstra portofoliile, respectiv Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, precum şi pe actualii lor deţinători: Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.