Propunerea legislativă a senatorului USR de Diaspora Radu Mihail de îmbunătăţire a calităţii serviciilor consulare prin digitalizare extinsă şi implementarea unui sistem de feedback a fost adoptată miercuri, decizional, de către Camera Deputaţilor. Legea va merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Conform unui comunicat de presă al Alianţei, proiectul USR-PLUS se fundamentează pe două idei importante:
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
a) integrarea în sistemul informatic de management integrat al serviciilor pentru cetăţeni (prescurtat SIMSC) al Ministerului Afacerilor Externe a unei platforme prin care cetăţenii să evalueze serviciile consulare de care au beneficiat şi să ofere sugestii pentru îmbunătăţirea lor;
 
b) implementarea unei proceduri prin care evaluările şi sugestiile venite de la cetăţeni să fie parte componentă a analizei privind serviciile consulare oferite de statul român.
 
Proiectul de lege modifică articolul 16 din Legea 62/2019 privind activitatea consulară în sensul extinderii procesului de digitalizare şi a îmbunătăţirii calităţii serviciilor efectuate în reţeaua consulară, prin oferirea posibilităţii de utilizare sistematică a unor mijloace informatice ce vor permite colectarea de informaţii despre experienţa avută, nivelului de satisfacţie şi sugestiile de îmbunătăţiri venite de la cetăţeni. Acest sistem de feed-back va putea fi folosit în evaluarea calitativă şi cantitativă a serviciilor consulare.
 
„Beneficiul imediat al proiectului este că cetăţeanul poate contribui în mod activ la îmbunătăţirea serviciilor pe care le primeşte de la statul român. Vocea sa este ascultată, iar experienţa sa la consulat se dovedeşte una utilă şi pentru oficiile consulare, care astfel înţeleg mai bine nevoile celor pe care îi servesc. Mulţumim pe această cale tuturor românilor din Diaspora care au luat parte la consultare şi care, prin răspunsurile lor, au contribuit la ideea acestui proiect. Mulţumim, de asemenea, Ministerului Afacerilor Externe pentru răspunsul pozitiv pe care l-a dat propunerii noastre, pentru că a fost deschis să adopte şi implementeze acest proiect”, a afirmat Radu Mihail, potrivit sursei citate.
 
Propunerea legislativă a fost formulată în urma campaniei de consultare a proiectului „Simplu ca afară” iniţiată de senatorul Radu Mihail în 2020. Scopul a fost colectarea de informaţii de la cetăţenii din străinătate cu privire la aspectele pe care le vor îmbunătăţite în relaţia cu statul român. Cetăţenii au răspuns că şi-ar dori ca experienţele lor de interacţionare cu platforma e-consulat, site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi angajaţii din consulate să fie luate în considerare de către autorităţi.
 
„Este un proiect care îi va face pe românii din afara graniţelor ţării să simtă că au în sfârşit un partener în statul român, un partener care le face viaţa mai uşoară, care le ascultă doleanţele şi vine în întâmpinarea nevoilor sale. Vocile milioanelor de români din Diaspora nu mai pot fi ignorate”, a declarat deputatul USR-PLUS de Diaspora Iulian Lorincz în plenul Camerei Deputaţilor. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.